Terapie prin horticultura pentru persoanele fara adapost

Terapie prin horticultura pentru persoanele fara adapost
Terapie prin horticultura pentru persoanele fara adapost

Asociatia Stea a lansat ieri proiectul “Start pentru incluziune sociala prin munca”, implementat in parteneriat cu Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare, in perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016. La eveniment, care a avut loc la sediul Primariei municipiului Satu Mare, au participat primarul Dorel Coica, directorul SPAS, Doina Vasut, directorul AJOFM, Marcel Marusca, coordonatorul proiectului, Cristina-Maria Bala, alti invitati.

Proiect adresat persoanelor fara adapost
Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul programului Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 69.125,54 Euro, din care 62.091,92 Euro finantare nerambursabila si 7.033,62 Euro contributia Asociatiei Stea si a partenerilor sai. Proiectul are ca beneficiari directi 42 de persoane fara adapost din Satu Mare avand ca scop facilitarea integrarii socio-profesionale a acestora prin cresterea adaptabilitatii lor pe piata muncii.

Elementul central al proiectului il reprezinta un program de terapie prin horticultura care va permite beneficiarilor sa treaca printr-o experienta similara muncii in conditii protejate pentru a-si dezvolta abilitati si mecanisme de adaptare necesare pentru o buna integrare viitoare pe piata muncii. Acestia vor invata sa cultive legume, plante aromatice si flori respectand principiile agroecologiei, vor beneficia de programe de dezvoltare a abilitatilor de viata, consiliere, instruire si formare profesionala, fiind sustinuti sa-si creasca stima de sine.

Initiativa apreciata
O alta componenta importanta a proiectului vizeaza dezvoltarea organizationala, in cadrul careia Asociatia Stea va fi sustinuta sa pregateasca infiintarea unei intreprinderi de economie sociala avand la baza producerea de legume in regim ecologic urmand sa creeze noi locuri de munca in comunitate si sa asigure oportunitati reale de angajare pentru persoanele fara adapost pregatire sa lucreze. “Avem convingerea ca acest proiect va creste capacitatea persoanelor fara adapost de a iesi din spirala strazii, ajungand sa joace un rol activ in societate pe masura ce vor trece prin etape importante spre integrarea socio-profesionala. Pentru aceasta, avem mare nevoie de sustinerea intregii comunitati satmarene astfel incat sa putem asigura conditiile necesare ca aceste persoane sa poata intr-adevar sa reuseasca sa munceasca”, a declarat Cristina-Maria Bala, managerul proiectului si director al Asociatiei Stea.

Atat primarul Dorel Coica, cat si ceilalti vorbitori au apreciat aceasta initiativa. “Este un lucru deosebit ca s-a reusit implementarea acestui proiect si ne dorim ca multi dintre copiii strazii sa fie integrati in societate. Primaria Satu Mare va este alaturi si va sprijini acest proiect”, a spus primarul. Doina Vasut a afirmat ca acest proiect va aduce servicii complete beneficiarilor, iar Marcel Marusca a precizat ca este un proiect ambitios care va avea rezultatele scontate.

Proiectul va avea un impact benefic si asupra membrilor familiilor beneficiarilor directi si copiilor care frecventeaza centrul de zi al Asociatiei Stea in urma imbunatatirii aportului de nutrienti in alimentatia zilnica prin consumul legumelor produse in cadrul proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *