Termocentrala Mintia isi vede viitorul pe hidro si gaz

Termocentrala poluanta de la Holboca ar putea fi inchisa in acest an
Termocentrala Mintia isi vede viitorul pe hidro si gaz
Termocentrala Mintia isi vede viitorul pe hidro si gaz

Daca la Complexul Energetic Hunedoara nu se fac urgent investitii, viitorul acestui colos economic este incert, in conditiile in care liberalizarea pietei de energie romanesti trebuie finalizata pana in anul 2018. Agitatia in crestere a autoritatilor si a managementului CEH pentru gasirea unor surse de finantare necesare retehnologizarii e o dovada in acest sens. Iar prioritatile entitatii cheie a acestui complex, Termocentrala Mintia, sunt realizarea pana in anul 2016 a instalatiei de desulfurare si scaderea costului de productie, cost care acum este de aproape opt ori peste pretul de vanzare a MWh.

Termocentrala Mintia
De aceea stirea economica a saptamanii a fost data luni de Daniel Andronache, managerul CEH. Acesta a declarat ca suntem foarte aproape de momentul demararii unui amplu proces de investitii la Mintia. China National Electric Equipment Corporation (C.N.E.E.C.) a incheiat un acord cu partea romana, prin care pana in 2016 se angajeaza sa implementeze la Mintia sistemul ecologic de desulfurare, absolut necesar functionarii unitatii dupa depasirea termenului de conformitate din 2016. Totodata, chinezii vor retehnologiza grupul 4 de productie.

Managerul considera ca prin retehnologizare costul de productie scade de la 310 lei pe MWh, cat este in prezent, la 210 lei pe MWh. Finantarea are si o componenta de „picatura chinezeasca” in ce priveste CEH. La mijloc este un credit furnizor C.N.E.E.C. de circa 250 de milioane de euro, cu dobanda de 2 la suta si termen de rambursare pe 20 de ani. Dupa finalizarea lucrarilor, CEH va trebui sa plateasca lunar, timp de doua decenii, circa un milion de euro rata, pentru stingerea datoriei.

Hidro scade costul de productie

Oricum, nici cei 210 lei, cat se va cheltui pentru producerea unui MWh dupa retehnologizare, nu vor garanta suficienta competitivitate pentru CEH pe piata de energie, unde acum MWh se vinde cu 40 de lei. Un program interesant si usor exotic prevede o largire a plajei de productie la Mintia.

Potrivit lui Daniel Andronache, este avuta in vedere construirea unei mini-hidrocentrale pe Mures, precum si a unei baterii de productie pe gaz metan. Avantajul celor doua noi entitati productive va face ca Mintia sa poata obtine un pret competitiv pe piata, in conditiile unui cost optimizat de productie, termo-hidro, scazut undeva la 160 de lei pe MWh. Totodata, unitatea pe gaz va permite intrarea Termocentralei Mintia in clasa producatorilor cu livrare instant de energie atunci cand sistemul energetic o cere, timpul intre momentul comenzii si momentul livrarii efective fiind cu o unitate de marime mai mic pe gaz decat pe carbune.

Referitor la carbune, managerul a declarat ca nu sunt avute in vedere importuri de carbune, intreaga aprovizionare cu combustibil solid urmand a se face de la Societatea Nationala a Huilei (SNH), cu care CEH se afla in prezent in procedura de fuziune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *