Testul Rosia Montana la europarlamentare. Cianurist sau Europotrivit?

România ?i Canada, schimb de inforama?ii pe tema impactului de mediu al proiectelor miniere
Testul Rosia Montana la europarlamentare. Cianurist sau Europotrivit?
Testul Rosia Montana la europarlamentare. Cianurist sau Europotrivit?

Nu spunem nimanui cum sa voteze, cum reiese si din editorialul alaturat, dar comunitatea Romaniei Curate trebuie sa fie informata. Revenim ca atare la lista neagra cu precizari legate de atitudinea candidatilor fata de proiectul de la Rosia Montana, daunator atat mediului cat si bunei guvernari.

Subiectul Rosia Montana reprezinta o miza electorala nu doar la nivel national, ci si european. In mai 2010, pornind de la cazul Rosia Montana, Parlamentul European (PE) a votat cu o larga majoritate (aproape 80%) rezolutia privitoare la interzicerea utilizarii cianurilor in mineritul din UE. Comisia Europeana a refuzat insa sa transpuna aceasta rezolutie intr-o directiva obligatorie pentru toate statele UE, efortul in acest sens nefiind insa abandonat. De asemenea, in cadrul comisiilor PE (de Mediu, de Petitii etc.) sau sub egida PE, au avut loc la Bruxelles numeroase dezbateri si evenimente legate de Rosia Montana (cu implicatii la nivel european in privinta politicilor de mediu, de dezvoltare durabila, de protectie si valorificare a patrimoniului cultural, de dezvoltare industriala, de protectie a drepturilor civile, de combatere a coruptiei etc.). In aceste conditii, cunoasterea pozitiilor candidatilor romani pentru fotoliile de europarlamentar legate de subiectul Rosia Montana reprezinta un element important in optiunile electoratului la scrutinul din 25 mai.

Tinand cont de numeroasele contradictii intre pozitiile personale ale candidatilor si pozitiile (si actiunile concrete) ale partidelor din care fac parte, dar si intre pozitiile adoptate la Bruxelles si pozitiile acelorasi partide in Romania, Campania Salvati Rosia Montana a lansat instrumentul ”Cianurist sau Europotrivit?” – aici. Instrumentul prezinta pe larg diferitele manifestari si actiuni ale candidatilor romani legate de Rosia Montana, datele de contact oficiale ale acestora (pentru a putea fi contactati sa-si exprime dincolo de orice dubiu pozitia), oferindu-le alegatorilor si optiunea de a le acorda note euro-candidatilor.

Mai jos puteti citi o analiza a listelor de candidati pentru PE din perspectiva subiectului Rosia Montana, precum si notele obtinute (pana la ora redactarii analizei – ora 9.00 AM, luni, 12 mai 2014) de unii dintre acestia.

PSD

”Opozitia mea fata de proiectul de la Rosia Montana este cunoscuta si atitudinea mea nu s-a schimbat niciun moment” este cea mai recenta declaratie facuta de Daciana Sarbu pe marginea subiectului Rosia Montana (saptamana trecuta). Aflata in campanie electorala pentru alegerile europarlamentare (si fiind unul dintre principalii si cei mai vizibili candidati ai PSD), sotia lui Victor Ponta a avut, intr-adevar, pozitii constante impotriva proiectului Apuseni, dar si a utilizarii cianurilor in mineritul din UE. In 2007, a fost unul dintre primii politicieni care au ajuns la Rosia Montana din proprie initiativa, nu la invitatia companiei RMGC, participand la a IV-a editie a FanFest. In 2010 a fost unul dintre initiatorii rezolutiei adoptate de Parlamentul European de interzicere a cianurilor in mineritul din Uniune si, in toamna aceluiasi an, a sprijinit organizarea unei dezbateri internationale despre patrimoniul de la Rosia Montana, desfasurate la Bruxelles. In calitate de europalamentar a solicitat Guvernului Poloniei sa puna in aplicare rezolutia anti-cianura a PE si i-a adresat intrebari (ramase fara raspuns) si fostului ministru PSD al Mediului Rovana Plumb. Declaratia referitoare la legatul in lanturi la Rosia Montana daca pornirea exploatarii devine iminenta a devenit celebra. Cu toate acestea, intr-un sondajul ”Cianurist sau Europotrivit?” media notelor primite de Daciana Sarbu este de 2,36 (din 10). Media de repetentie exprima dezamagirea opozantilor proiectului legata de faptul ca europarlamentarul social-democrat a tacut enorm exact cand ar fi fost mai multa nevoie de implicare: in toamna anului trecut, cand adoptarea Legii Speciale pentru Rosia Montana deschidea larg usa cianurilor in Apuseni.

Aceasta dezamagire (si, deopotriva, iritare) se reflecta si in notele primite de alti candidati aflati pe lista PSD – Victor Bostinaru, Catalin Ivan sau Corina Cretu. In mandatul de la Bruxelles care se apropie de final, toti acestia au votat rezolutia anti-cianura a PE. Victor Bostinaru s-a implicat si suplimentar, fiind coordonator al unei antologii care prezinta numeroase critici la adresa proiectului minier. Cu toate acestea, nici el nu primeste o nota de trecere, media de 4,16 fiind influentata de faptul ca in decembrie 2013 a incercat sa scoata de pe ordinea de zi a Comisiei de Petitii a PE discutarea petitiilor referitoare la Rosia Montana.

Dintre candidatii PSD, Claudiu Ciprian Tanasescu are cea mai mare medie (6,70), in timp ce Ioan Mircea Pascu se afla la polul opus, cu 1 (unu) absolut, lucru deloc suprinzator in conditile in care, la inceputul protestelor din toamna trecuta, acesta sugera ca ar fi organizate din exterior. In plus, Ioan Mircea Pascu este si singurul europarlamentar PSD care a votat in 2010 impotriva adoptarii rezolutiei anti-cianura (contrar pozitiei partidului de la acea vreme si a grupului din care face parte in PE).

Catalin Ivan (care este si purtator de cuvant al PSD), dar si Corina Cretu au incercat sa ofere explicatii in privinta diferentei fundamentale dintre pozitia social-democratilor in PE din vara lui 2010 si cea a partidului in Romania in toamna lui 2013. “Noi ne-am tinut de cuvant. Proiectul acela, pe care noi ne-am angajat ca-l vom respinge, l-am respins. Noul proiect Rosia Montana prevede beneficii directe si indirecte de aproape 78% pentru Romania, ceea ce nu era inainte, garantii de mediu, garantii privind patrimoniul cultural si multe altele. Este cu totul si cu totul alt proiect. Pe cel vechi, ne-am tinut de cuvant si l-am respins”, a declarat Catalin Ivan pentru Rfi , la doar cateva zile de la inceperea protestelor. In realitate, nu exista niciun proiect minier nou pentru Rosia Montana. La Ministerul Mediului se afla spre avizare acelasi proiect din 2007, iar compania nu a supus procedurii dezbaterii publice vreun alt proiect. Aceasta tentativa de manipulare (inducerea ideii existentei unui ”proiect nou”) a avut ca unic efect cresterea iritarii opozantilor fata de dualitatea liderilor PSD.

PNL

Situatia e la fel de complicata si in cazul listelor celorlalte partide pentru europarlamentare. Spre deosebire de cazul PSD, unde pozitiile generale ale partidului sunt contradictorii (anti-cianura in PE, pro-proiect in Romania), la PNL sau PDL intalnim divergente de opinii (si de fapte) la nivel individual. La PNL, Renate Weber s-a opus in mod constant proiectului minier. In acest sens si-a asumat numeroase declaratii publice, a fost initiator a rezolutiei anti-cianura din PE pe care a si votat-o in ciuda pozitiei oficiale a grupului, care a fost de abtinere (”abtinerea” era favorabila cianurilor, in conditiile in care rezolutia de interzicere avea nevoie de voturi ”pentru” ca sa fie adoptata). Media de 9,06 pe care Renate Weber o are in sondajul ”Cianurist sau Europotrivit” reflecta aceste pozitionari.

Pe aceeasi lista a liberalilor se afla insa si Adina Valean sau Ramona Manescu. In 2007, Adina Valean a trimis petitii diferitelor institutii europene prin care solicita interzice cianurilor, insa in 2010 s-a implicat in organizarea unui eveniment favorabil companiei la Bruxelles. ”Base, nu fi trist/ si Crin este cianurist” si ”Euro-Valean/ sclava unui canadian” au fost mesajele desenate in noapte de 26 ianuarie 2010, pe gardul sediului PNL din Capitala, ca reactie la sustinerea pe care sotia liderului partidului, Crin Antonescu, a acordat-o celor de la RMGC. In 2013, Adina Valean si-a schimbat, din nou, discursul, fara a-i mai convinge insa pe opozanti, nota medie de 1,76 demonstrand acest lucru.

O nota si mai apropiata de 1 (unu) absolut, 1.26, primeste in acest moment Ramona Manescu, ca urmare a declaratiilor acesteia din 26 septembrie 2013: “Eu ca europarlamentar am sustinut acest proiect. De ce? Pentru ca exploatarea cu cianuri nu este o chestiune noua. In Finlanda se face aceasta exploatare cu cianuri si nu putem sa spunem ca Finlanda are o politica de mediu de neglijat, si niciuna din tarile nordice nu au politici de mediu de neglijat, chiar sunt promotori ai politicilor de mediu in Uniunea Europeana. Nu putem spune ca exploatarea cu cianuri chiar duce la dezastre ecologice, pentru ca daca ar fi dus la dezastre ecologice, am fi vazut toata zona de nord a Europei intr-un dezastru. Si nu este cazul. In plus, exista tehnologii care intr-adevar sa nu pericliteze mediul sau oamenii prin exploatare”, a spus, conform Mediafax , Ramona Manescu. Declaratia ei a fost contracarata ulterior de colegii finlandezi ecologisti ai Ramonei Manescu din PE, care au aratat ca, desi proiectele miniere cu cianuri din Nordul Europei nu sunt nici pe departe comparabile cu cele de la Rosia Montana (ca dimensiuni, cantitati de cianuri utilizate, conditii climatice, densitate a populatiei etc.), si acestea au creat numeroase probleme de mediu.

PDL

Cea mai mare nota, 9,30, inregistreaza (pana in acest moment) candidatul PDL Monica Macovei. Monica Macovei a prezentat public in mod constant argumente de mediu si juridice impotriva proiectul minier de la Rosia Montana. In mai 2010, Monica Macovei a fost singurul europarlamentar roman democrat-liberal care a votat rezolutia anti-cianura, in ciuda pozitiei exprese a grupului popularilor europeni de respingere a rezolutiei. Si in perioada in care a colaborat constat cu Train Basescu, si ulterior, pozitia Monicai Macovei a ramas neschimbata. Sansele ca Monica Macovei sa capitalizeze voturile opozantilor proiectului minier sunt diminuate insa substantial de pozitionarile colegilor ei de lista, Theodor Stolojan, Marian Jean Marinescu sau Traian Ungureanu, care s-au exprimat cat se poate de vocal si de ferm in favoarea proiectului minier.

Traian Ungureanu nu s-a rezumat doar la sustinerea argumentelor companiei, ci si la atacarea celor care lupta pentru salvarea Rosiei Montane. “Adeptii panicii naturiste se considera, in mod fundamental, aparatori ai libertatii si dreptului la viata. Acum, distinsii protectori ai papadiei si rimelor, isi pot adauga inca un merit: mizerie garantata pentru Apuseni. Daca nu se va mai scoate aur de la Rosia Montana, Apusenii se vor adanci in disolutie economica. E adevarat, insa, elitele urbane si industria binelui isi vor felicita egourile si indestula setea de auto-gratificare”, scria Traian Ungureanu pe blogul personal , in 2010, la scurt timp dupa adoptarea rezolutiei anti-cianuri din PE.

La nivel de partid, pe plan intern, PDL si-a schimbat radical optiunea in toamna anului trecut, cand parlamentarii portocalii s-au pronuntat (si au votat) impotriva legilor cu dedicatie pentru compania miniera. Opozantii nu pot uita insa foarte usor faptul ca PDL (desi presedintele de atunci al partidului si apoi premierul Emil Boc a declarat ca ”nu este un fan al proiectului”, iar sotia acestuia, Oana Boc – neimplicata la nivel politic – este o opozanta a proiectului)  a fost partidul care a salvat compania in anii 2007/2008. Atunci parlamentarii PDL au avut contributia principala in blocarea adoptarii unei legi anti-cianura in Romania, iar Guvernele Boc, pe agenda carora proiectul de la Rosia Montana figura ca o ”prioritate” au reluat procesul de avizare (suspendat de Atilla Korodi) si au resuscitat actiunile Gabriel Resources la Bursa din Toronto.

PMP

Aflat pe prima pozitie pe lista PMP, Cristian Preda este un sustinator constant al proiectului minier de la Rosia Montana. A votat in 2010 impotriva rezolutiei anti-cianuri a PE, s-a pozitionat in acelasi sens si in Comisia de Petitii a PE cand s-au discutat petitii legate de Rosia Montana si s-a manifestat similar si cu alte ocazii in spatiul public. Cea mai recenta implicare s-a produs dupa protestele din toamna trecuta, in luna ianuarie a acestui an, cand pe blogurile ”Adevarul” a publicat un text in care ii ataca pe opozantii proiectului pe care ii considera responsabili de conflictele sociale generate de exploatarile miniere si de saracia comunitatilor locale: „De cand aurul a ajuns o problema de ecologie, comunitatile sunt profund divizate. Cazul peruan o vadeste cel mai bine, dar nu e singurul. In America latina, dar si in Africa, exista sute de conflicte legate de minele de aur, iar presiunea ecologista pare sa impuna noi poveri asupra saracilor. In vremea asta, cum spuneam, altii se gandesc la exploatarea aurului din asteroizi” (mai multe aici ).

Pe lista de candidati ai PMP se afla si Teodor Bancoschi, care considera ca resursele minerale trebuie exploatate, cu singurul amendament a unui contract mai avantajos pentru statul roman. Teodor Bancoschi este si autorul celebrelor etichetari ”ciumpalaci” si ”mahalale inepte” la adresa protestatarilor din ianuarie 2012, in conditiile in care o mare parte dintre ei sunt opozanti ai proiectului minier, iar stoparea proiectului s-a numarat printre revendicarile strazii.

Recent, principalul motor electoral al PMP si unul dintre principalii sustinatori publici ai proiectului minier s-a lepadat de cianura. Declaratiile presedintelui Romanieii nu exclud insa realizarea exploatarii aurului de la Rosia Montana (o analiza a celor mai recente declaratii ale lui Traian Basescu despre Rosia Montana aici ).

UDMR

Iuliu Winkler, aflat pe prima pozitie a listei UDMR, a votat in mai 2010 rezolutia anti-cianura din PE. Pozitia lui ramane insa ambigua. In declaratiile lui din toamna lui 2013 afirma dreptul societatii civile de a se pronunta in privinta proiectului, dar aduce in discutie si unul dintre argumentele false utilizate de compania miniera (conform careia daunele de mediu produse de fosta exploatare de stat de la Rosia Montana ar putea fi inlaturate doar daca proiectul RMGC s-ar face!). Mai mult, in corespondenta electronica din iunie 2007, dintre doi fosti ambasadori ai Canadei in Romania (dintre care unul fusese cooptat dupa incheierea misiunii din Romania in conducerea Gabriel Resources), Iuliu Winkler apare calificat ca fiind ”persoana rezonabila” (mentiune apare in contextul si in ideea invitarii acestuia la o cina de lobby organizata de Ambasada Canadei la Bucuresti). In aceeasi corespondenta, se face referire la o cina (tot de lobby) organizata de Gabriel Resources la Toronto, pe 25 iunie 2007, pentru un reprezentat al Guvernului Romaniei, al carui nume este, insa, protejat. Singurele informatii oficiale pe care le-am gasit despre o vizita a reprezentantilor Guvernului Romaniei in Canada in acea perioada se refera la o delegatie (intre 23 si 29 iunie 2007) a lui Iuliu Winkler, pe atunci seful Departamentului de Comert Exterior din cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. Tot in acea perioada, Iuliu Winkler era si membru al Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) care analiza proiectul RMGC.

PER

Intr-o situatie contradictorie se afla si outsiderul PER. Principalul candidat al Partidului Ecologist Roman este Radu Moraru, cunoscut opiniei publice si ca ”Nasu”, ca urmare a emisiunii de televiziune cu acelasi nume care l-a consacrat. In toamna lui 2013, Radu Moraru s-a pozitionat cat se poate de clar impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, iar Nasul TV a acordat spatii ample protestelor de strada (de la transmisiuni in direct si dezbateri in studio). Cu toate acestea, Radu Moraru trebuie sa se confrunte cu pozitia fostei conduceri a PER, care a sprijinit declarativ proiectul minier de la Rosia Montana. De altfel, faptul ca PER nu s-a delimitat oficial de declaratiile favorabile proiectului RMGC a a fost motivul invocat public de Remus Cernea ca ar fi stat la baza esuarii negocierilor de fuzionare dintre Partidul Verde si PER din septembrie 2011.

PNTCD

Tot divergent in problema Rosiei Montane s-au pozitionat pana acum si candidatii PNTCD. Aurelian Pavelescu s-a pronuntat constant impotriva proiectului minier, in timp ce Sebastian Bodu a votat impotriva rezolutiei PE anti-cianura din 2010 (pe atunci era membru al PDL).

”Tinem CIANURA departe de Parlamentul European!”

Tinand cont de aceste divergente majore de opinii si optiuni in privinta subiectului Rosia Montana intre politicienii aflati pe aceleasi liste electorale, initiatorii campaniei ”Cianurist sau Europotrivit” ii indeamna pe alegatori sa-i contacteze pe candidati pentru a-si clarifica, dincolo de orice dubiu, pozitia. ”De ce va cerem sa ii contactati pe candidatii la Parlamentul European cu privire la interzicerea cianurii in minerit? Ei bine, politica este departe de a fi perfecta si interzicerea mineritului pe baza de cianuri este un test autentic privind intentiile candidatilor la europarlamentare. La urma urmei, raspunsul lor e unul simplu, cu “da” sau “nu” si poate produce o schimbare reala pentru o lume mai buna”, scrie in motivarea actiuni intitulate ”In 2014 tinem CIANURA departe de Parlamentul European!”.

”Fiecare candidat are in aceast site o pagina dedicata de unde aflam ce crede despre Rosia Montana, cum a votat pana acum (daca a avut ocazia) si ce promite. Gasesti date de contact si informatii despre cum sa-i afli parerea si pozitia oficiala prin: audiente, intrebari la evenimente publice si electorale, mesaje in social media”, se mai arata pe paginaEuroparlamentare.rosiamontana.org .

Cum au votat in mai 2010 rezolutia anti-cianura a PE europarlamentarii romani care candideaza si acum

PSD: pozitia grupului: ”pentru”; au votat ”pentru”: Corina Cretu, Catalin Ivan, Daciana Sarbu, Viorica Dancila, Victor Bostinaru, Claudiu Tanasescu; a votat ”impotriva”: Ioan Mircea Pascu;

PNL: pozitia grupului: ”abtinere”; au votat ”abtinere”: Norica Nicolai, Ramona Manescu; ”impotriva”: Adina Valean; ”pentru”: Renate Weber, Cristian Busoi;

PDL: pozitia grupului: ”impotriva”; au votat ”impotriva”: Theodor Stolojan, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu”,”pentru”: Monica Macovei;

PMP: pozitia grupului: ”impotriva”; a votat ”impotriva”: Cristian Preda*;

PNTCD: pozitia grupului: ”impotriva”; a votat ”impotriva”: Sebastian Bodu*,

UDMR: pozitia grupului ”impotriva”; a votat ”pentru”: Iuliu Winkler.

Note: * La acea data, Cristian Preda si Sebastian Bodu erau membri ai PDL; ** In PE, UDMR este afiliat grupului popularilor, a carui pozitie legata de rezolutia anti-cianura a fost ”impotriva”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *