TIMISOARA – Bir majorat la gunoi

Greselile administratiei locale in ceea ce priveste deschiderea unui nou deponeu ecologic pentru Timisoara vor fi platite cu virf si indesat din banii localnicilor.
colectarea deseurilor
Pentru ca administratia taraganeaza de 10 ani proiectul deponeului ecologic de la Ghizela, timisorenii vor plati cu 50% mai mult pentru salubritate deoarece nu exista deponeu. Dupa un deceniu de aminari si patru schimbari de locatie, „asortate” cu pierderea unor finantari europene pentru construirea unui deponeu ecologic, serviciul local de salubritate va lovi buzunarele timisorenilor cu o sumpire de zile mari.

Metropola fara deponeu
Municipalitatea pregateste scumpirea serviciilor cu aproape 50% pentru populatie, desi in luna mai a acestui an a mai avut loc o marire a tarifelor, cu 20%. Motivul cresterii tarifelor este, conform Regiei de Salubritate Retim si a celor din Primaria Timisoara, ca momentan nu exista o solutie pentru deponeul ecologic, asadar este nevoie de investitii de peste un milion de euro pentru ca banatenii sa aiba unde sa depoziteze resturile menajere de la 1 ianuarie. La acea data, actuala groapa de gunoi de la Parta, un veritabil focar de infectie, va fi inchisa. Practic, deponeul de la Ghizela nu exista decit in stadiul de a fi desenat pe o hirtie, in timp ce pe teren nu s-a montat nici macar un anunt de construire, iar pina la noua locatie nu exista nici macar un drum amenajat. „Cine s-a gindit la amplasarea deponeului la Ghizela nu s-a gindit la cetatenii din Timisoara. Acest lucru aduce tot felul de investitii, masini mai mari de transport, statii de sortare, toate sint efectul acestei decizii”, spune Sorin Grindeanu, viceprimarul Timisoarei.

Gunoiul, produs de lux
Noul proiect al municipalitatii care prevede cresterea tarifului pentru salubritate, de la 1 octombrie, stirneste deja scintei si dezbateri. Federatia Asociatiilor de Locatari Timisoara a luat pozitie legat de aceasta scumpire facuta pe spatele populatiei. „De ani de zile se spune ca se va realiza un deponeu ecologic pentru Timisoara. Faptul ca acest deponeu nu s-a realizat in nici un caz nu poate fi din vina cetatenilor Timisoarei; vinovati sint toti cei care aveau atributii in acest sens si nu au reusit sa rezolve problema”, a declarat Petru Olariu, presedintele FALT. El spune ca pentru investitii ar trebui sa plateasca vinovatii, adica administratia judeteana sau locala. „Solicitam Primariei Timisoara sa renunte la obligarea populatiei la eforturi financiare pe care nu le poate suporta si nici nu e drept; sa se gaseasca o solutie de finantare din fondul Consiliului Local si Consiliului Judetean asa cum in cursul anului 2008 au gasit modalitati de finantare pentru alte activitati si cu sume de cel putin trei ori mai mari”, a mai spus Petru Olariu.

Zece ani de dezbateri
Ministerul Mediului nu a mai prelungit aprobarea pentru deponeul de la Parta ce inghite anual 150.000 de tone de gunoi. Autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie pe minimum 6 luni, pina cind va fi terminat o parte din deponeul de la Ghizela.

Tarifele ridicarii deseurilor

* Colectare gunoi de la populatie Tarif actual 4.18 lei/luna – Tarif propus 6.19 lei/luna
* Colectare gunoi de la persoane juridice Tarif actual 41.85 lei/mc – Tarif propus 64.85 lei/mc
* Colectare si transport din resturi interioare Tarif actual 7.1 lei/mc – Tarif propus 8.59 lei/mc

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *