Timisoara a trecut, miercuri, la sacose de panza, complet ecologice. Toata ziua, un ong ecologist, Eco Club Timisoara, a invitat cetatenii sa dea la schimb pungile de plastic pentru plase din material textil pe care si le pot decora singuri pentru a etala in oras papornite unicat.
In dungi albastru cu alb, verzi, din catifea raiata sau din bumbac, doua mormane de plase autentice asteapta sa ajunga in posesia gospodinelor sau a tinerilor cu viziune ecologica. Sunt numai bune sa fie umplute la cumparaturi si nu au pretentia de a fi folosite exclusiv la piata sau in supermarket.
Langa libraria Carturesti, in Iulius Mall, studentele de la Universitatea de Vest si de la Politehnica, membre ale Eco Club, au pus la cale un atelier de facut pe loc sacose eco. Au adus cateva zeci de plase confectionate de ele, acasa, iar la fata locului oamenii sunt invitati sa preia exemplul si sa si le decoreze, fie cu nasturi cusuti, fie cu broderii din ata colorata.
Plase personalizate pe loc
Atelierul de plase eco arata ca o sezatoare moderna. In jurul celor patru mese lipite, fetele s-au apucat de cusut. „Incurajam publicul sa isi personalizeze plasele, pentru ca asa le vor folosi mai cu drag. In momentul in care decorezi o sacosa, pui ceva din tine acolo”, spune Catalina Man.
Nu trece mult timp si apar, timizi, primii – clienti -. Unii sunt destul de timizi, dar renunta rapid la plasele de plastic in care si-au pus cumparaturile din mall, si isi aleg cate o plasa colorata. In jumatate de ora de cand au deschis, au recoltat opt pungi de plastic. Cornelia Juhasz, 71 de ani, fosta chimista, nu pleaca pana ce nu primeste doua plase. Alege atent. Una verde si una albastra. Le testeaza manerele, sa fie rezistente, caci le va folosi la piata, iar catofii sunt grei.
„Sunt pur si simplu sufocata de pungile de plastic. Sunt chimista ca si formare profesionala, poate ca de asta inteleg altfel lucrurile. Am ajuns sa ma bucur ca la farmacii nu se mai dau acum pungi de plastic si sunt fericita cand vad oamenii la cumparaturi cu plase din material textil. Cine a zis ca noi, romanii in loc sa cultivam grau pe campuri crestem pungi de plastic – asa cum se vede peisajul din tren, de exemplu, a zis foarte bine”, a declarat femeia.
Florin Focsan, 11 ani, este primul timisorean care se alatura sezatoarei. I se pare „cool” idea de a face singur o plasa decorata. „O voi duce bunicilor, sa aiba pentru cumparaturi”, spune pustiul de clasa a patra.
Proiect la a treia editie
Atelierul de sacose eco de la Timisoara a ajuns anul acesta la a treia editie si face parte din seria de actiuni prevazute in cadrul proiectului „Spune NU plaselor din plastic”.
„Proiectul are drept scop oferirea unei alternative la pungile de plastic din comert si care multi ani de zile s-au dat gratis. Incercam sa constientizam populatia de efectele negative pe care punga de palstic le are asupra mediului si sa aratam beneficiile ecologice ale sacosei din material textil. La primele editii am aplicat si chestionare si de la un an la altul am observat o imbunatatire, adica tot mai multi oameni au inteles avantajele sacosei din textil. Incurajarea integrarii notiunii de ecologie urbana in randul cetatenilor timisoreni si totodata educarea comunitatii in a utiliza sacose din material textil pentru cumparaturile zilnice are succes. Dorim sa atragem atentia asupra efectelor negative pe care le are plasticul asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii umane si asupra beneficiilor personale in urma folosirii sacoselor din material”, a declarat Corina Vascul.
Cel mai mare avantaj, spune tanara, este ca daca opteaza pentru o sacosa din textil, garantat omul nu va risca niciodata sa isi piarda cumparaturile, caci nu se rupe asa usor.
Eco Club Timisoara este o organizatie nonguvernamentala a carei misiune este de a informa si a educa din punct de vedere ecologic cetatenii orasului nostru si de a colabora cu institutiile si autoritatile locale pe probleme de mediu. „Noi ne dorim sa transformam Timisoara intr-un oras ecologic prin implicare, dedicare si stil de viata”, a mai spus Catalina Man.
Statisticile oficiale arata ca pungile din plastic si alte deseuri din acelasi material, aruncate in ocean, omoara 1.000.000 de exemplare din speciile de acvatice, in fiecare an.
Sursa: Evenimentul Zilei