Tone de materiale reciclabile zac nefolosite din pricina recesiunii

In SUA, pretul tonei de carton a scazut la 35 dolari, de la 135 dolari, in septembrie
reciclare
* Cutiile de bautura din aluminiu se vand in Marea Britanie cu numai 20 lire sterline (practic, 20 euro) tona, fata de 200 lire, in vara

Mii de tone de materiale reciclabile din toata lumea nu-si mai gasesc cumparatori din pricina recesiunii economice, astfel ca toate politicile pentru un mediu mai curat (indeosebi cele de la nivelul Uniunii Europene) risca sa esueze. Scaderea vanzarilor de automobile, de electrocasnice si de case, adaugata la prabusirea tirajelor ziarelor din toata lumea, inca dinainte de declansarea actualei crize, au dus la scaderea cererii de materiale reciclabile – fier, metale neferoase, hartie, carton, plastic, sticla.

In Marea Britanie, sute de tone de hartie se imbiba cu apa in depozite sau in aer liber, iar fierul rugineste, pentru ca firmele ce cumparau en-gros astfel de deseuri nu mai au nevoie de ele, relateaza The Telegraph. Spatiile de stocare ale companiilor de reciclare sunt pline, iar primariile si cetatenii au ajuns sa plateasca ei insisi pentru a fi scapati de deseuri, desi pana acum primeau in schimb o mica suma pentru fiecare kilogram colectat.

Primariile din Marea Britanie se tem ca, dupa Sarbatori, cand oamenii arunca mai multe resturi decat de obicei, nu vor mai avea unde sa depoziteze deseurile pe care agentii economici nu le mai doresc. Productia unei tone de plastic a ajuns sa coste mai putin decat cumpararea uneia de la centrele de reciclare, in timp ce producatorii auto nu mai au nevoie de deseuri metalice, cand si asa si-au intrerupt productia din pricina scaderii cererii de masini.

Deseuri valorificabile vor ajunge la gropile de gunoi

Prin urmare, exista temerea ca – in ciuda tintelor clare stabilite de la Bruxelles pentru fiecare tara membra a UE, pe categorii de materiale reciclabile – sute de tone de materiale valorificabile sa ajunga la gropile de gunoi din Marea Britanie. Inca dinainte de actuala recesiune, peste un milion de tone de deseuri textile ajungeau la gunoi in aceasta tara, fara a fi reciclate, nici valorificate de catre organizatiile umanitare care trimit imbracamintea la cei nevoiasi.

Numarul centrelor de colectare din Anglia si Tara Galilor a crescut cu numai 2% in ultimul an, iar de acum ar putea sa scada, pentru ca multi antreprenori nu mai gasesc profitabila activitatea de colectare, sortare si vanzare a deseurilor. Pretul tonei de carton a scazut la 20 lire sterline (de la 60), pret care cu greu acopera cheltuielile cu combustibilul necesar vehiculelor care colecteaza cutiile vechi de la magazine, institutii si locuinte private.

Asiaticii nu mai cumpara deseurile americanilor

In SUA, din 150 milioane tone de materiale reciclate anual, 80 milioane luau calea Asiei, de unde aveau sa se intoarca inapoi in America in produse cu eticheta „Made in China”, „Made in India” sau „Made in Pakistan”. Insa cererea statelor asiatice a scazut, astfel ca – pe langa alte industrii cu probleme din SUA – si cea a colectarii deseurilor va avea de suferit din pricina recesiunii.
Circa 85.000 de americani isi vad amenintate locurile de munca, iar patronii lor, care faceau vanzari de 70 miliarde dolari pe an din reciclare, sunt aproape de faliment. Absolut toate materialele reciclabile se vand acum la preturi de nimic in SUA, dar tona de fier vechi a inregistrat una dintre cele mai importante scaderi – de la 525 dolari, la numai 100.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *