Top 5 cele mai periculoase boli pe care le putem lua de la caini si pisici

Aproape jumatate dintre romani au acasa un caine sau o pisica, arata un studiu realizat de ISRA Center Marketing Research. Asta inseamna ca jumatate dintre romani sunt supusi riscului infectarii cu diverse boli pe care le pot contacta de la animalele de companie.animale periculoase

REALITATEA.NET a stat de vorba cu medici specialisti veterinari si a intocmit un top al celor mai periculoase boli pe care stapanii le pot contacta de la animalele de casa. Cainii si pisicile sunt purtatorii mai multor tipuri de boli pe care le pot transmite stapanilor cu mare usurinta.

Orice boala care se transmite de la animal la om se numeste generic „zoonoza”. Zoonozele de care sunt raspunzatoare pisicile si cainii sunt de natura diversa, si pot fi contractate cu usurinta de catre oamenii cu care animalele bolnave vin in contact.

Cele mai multe dintre bolile pe care cainii si pisicile le pot transmite stapanilor, pot fi contactate de animale chiar de la oameni, spun medicii veterinari.

Turbarea

Turbarea este cea mai grava boala pe care cainii si pisicile o pot transmite prin muscatura, zgarieturi sau chiar salivatie. Turbarea este o boala infectioasa si este incurabila. Ea poate fi prevenita prin vaccinare antirabica si prin administrarea serului antirabic dupa ce o persoana a fost deja muscata sau zgariata de un animal bolnav de turbare, a declarat pentru REALITATEA.NET doctorul veterinar Stefan Pop.

Simptome: La animal se poate observa salivatie abundenta, inrosirea mucoaselor oculare, aparitia fricii de apa si tendinta de a sta retrasi. La animalele bolnave, muschii sunt contractati si au de cele mai multe ori pozitii contorsionate. La om apare apare relativ aceeasi simptomatologie, iar boala duce la pierderea constientiei. Oamenii infectati cu turbare devin extraordinari de violenti.

Raia

Raia este o boala parazitara care se transmite si la om.

Simptome: „Raia se manifesta cu mancarimi in anumite zone, caderea parului, stare de apatie, de disconfort si de nervozitate, stare cauzata de mancarime. Parazitii sunt in numar de zeci de mii de indivizi la radacina unui fir de par, iar netratata boala duce la pierderea parului si nasterea unor eczeme sau ciuperci pe pielea animalului”, a explicat medicul Stefan Pop. Posibilitatea de transmitere catre om devine mai mare.

Cum se poate trata raia?

„Este cel mai bine sa se mearga rapid la un medic dermatolog , stapanii vor primi tratament cu antimicotice, antiparazitare externe si antiinfectioase daca este cazul, in functie de complicatiile care sunt. Boala la om apare sub forma de bubite foarte mici rosiatice in zona coatelor, genunchilor, in zona inghinala si pe fata, dar netratata se poate extinde pe toata suprafata pielii”, explica medicul Stefan Pop.

Tenia

Tenia este un parazit ce se localizeaza in intestinul animalelor. Prin fecale se elimina ouale teniei; acestea sunt consumate de purici si paduchi, care sunt gazde intermediare. In corpul acestora se formeaza larva teniei. Animalele se pot contamina prin consumul acestor larve. „Tenia reprezinta un real pericol pentru stapani. Este cel mai pacatos parazit intern. In cazul acesta tratamentul este greoi si dificil de realizat”, a declarat medicul veterinar Stefan Pop.

Simptome: „Boala se manifesta cu mancarimi in zona anala, scaunul poate fi cu sangerari. Se pot vedea bucati de paraziti sau ouale de paraziti, care sunt scurte, albe si late. Pentru a determina diagnosticul exact trebuie realizat un examen coproparazitologic. Atat medicul veterinar cat si cel uman recomanda efectuarea a minim doua deparazitari, dar si medicamente pentru combaterea leziunilor interne generate de paraziti”, explica medicul veterinar Stefan Pop.

Leptospiroza

Leptospiroza este o boala infectioasa acuta care afecteaza intreg organismul.

Simptome: Leptospiroza se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos si cardiovascular. „Perioada de incubatie este de 2-20 zile. Boala incepe brusc cu frisoane, febra, cefalee puternica, dureri in articulatii, insomnie si slabiciune generala. Boala afecteaza organele interne, este foarte greu tratabila si are o incidenta foarte mare la puii de caini si pisici. Tratamentul acestei boli se face cu antibiotice, dar organismul se poate resimti multi ani dupa terminarea tratamentului”, a mai spus medicul veterinar Stefan Pop.

Microsporidioza

Microsporidia este un protozoar ce formeaza spori, cu parazitism intracelular obligatoriu, despre care se stie ca infecteaza cainii si pisicile. Este o ciuperca ce se transmite de la animale la om.

Simptome: „In faza de inceput apare o reseata pe piele de forma unui banut. Tratamentul este local la animale, iar la oameni tratamentul este local si oral, in functie de prescriptia medicului. Orice afectiune la nivelul pielii poate duce, netratata, la infectii foarte violente, la raspandirea bolii pe intreaga suprafata a corpului sau chiar la moarte”, avertizeaza medicul veterinar Stefan Pop.

De ce boli nu trebuie sa ne speriem atunci cand vine vorba despre prietenii necuvantatori?

Virozele

„In general in functie de agentul patogen, exista riscul sa se transmita si la om, dar microorganismele care produc raceala obisnuita la caini si pisici nu sunt compatibile cu omul”, a mai spus medicul veterinar Stefan Pop.

Specialistii avertizeaza ca noile boli transmise de la animale la oameni ameninta sa fie din ce in ce mai frecvente, pe fondul degradarii mediului, incalzirii globale si urbanizarii excesive. Cel putin 45 de boli transmise de la animale la oameni au fost raportate agentiilor ONU in ultimele doua decenii, numarul acestora urmand sa creasca in urmatorii ani.

Schimbarile puternice de mediu declanseaza modificari profunde ale bolilor umane, la o scala asemanatoare celei din timpul revolutiei industriale. Montira Pongsiri, expert la Agentia americana pentru Protectia Mediului, afirma ca toate tranzitiile din istoria omenirii au avut un impact devastator in privinta raspandirii bolilor.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *