Topirea ghetarilor limiteaza accesul oamenilor la apa

Ghetarii si zapezile vesnice din Anzii Cordilieri, care traverseaza o mare parte din America de Sud, vor disparea in urmatorii 20 de ani daca nu sunt luate masuri pentru a stopa incalzirea climatica, a anuntat ieri Banca Mondiala la Lima.
topirea ghetarilor
Aceasta disparitie va avea un impact dramatic asupra accesului la apa, a agriculturii si a furnizarii de energie din Peru, arata documentul prezentat de Banca Mondiala.

Sase miliarde de dolari pentru tarile in curs de dezvoltare

In ultimii 35 de ani, suprafata ghetarilor din Peru s-a redus cu 22%, ceea ce a provocat o diminuare cu 12% a cantitatii de apa furnizate in regiunea de coasta, unde traieste 60% din populatie. Aceasta reprezinta o pierdere de sapte miliarde de metri cubi de apa.

Pentru a face fata efectelor incalzirii climei, Banca Mondiala a lansat recent un fond de sase miliarde de dolari pentru a ajuta tarile in curs de dezvoltare sa-si atenueze emisiile de gaze cu efecte de sera, in special in America Latina.

“Este foarte probabil ca suprafata Terrei sufera din cauza unei cresteri fara precedent a temperaturii, [care va fi – n.n.] de aproape doua grade pana in 2050 si de patru grade pana la sfarsitul secolului”, a precizat economistul Pablo Fajnzylber.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente