Topul celor mai mari parcuri solare functionale in Romania

Cel mai mare proiect solar din Romania, rezultat in urma unei investitii de 100 mil. euro, este amplasat intr-o comuna din Giurgiu, arata datele Transelectrica, si ocupa o suprafata mai mare decat cea a 110 terenuri de fotbal. Investitia a fost finalizata in iulie, la scurt timp dupa reducerea schemei de sprijin pentru energia regenerabila, si este controlata de gigantul sud-coreean Samsung.

Datele Transelectrica arata ca la 01.10.2013 functionau 229,4 MW de proiecte solare dispecerizabile, adica proiecte cu o dimensiune suficient de mare pentru a intra sub supravegherea Dispecerului Energetic National, si 219 MW de proiecte mai mici, nedispecerizabile.

Astfel, daca pe data de 01.07.2013, cand a fost modificata schema de sprijin, functionau circa 204 MW in parcuri solare, la inceputul lunii octombrie dimensiunea totala a parcurilor solare functionale era de 448 MW, ceea ce inseamna ca in decurs de trei luni s-au finalizat proiecte de 245 MW. In contextul in care pentru a monta un megawatt intr-un parc solar sunt necesare investitii medii de circa 1,55 milioane de euro, rezulta ca de la reducerea schemei de sprijin si pana la inceputul acestei luni au fost finalizate parcuri de aproape 380 de milioane de euro.

In ceea ce priveste partea de proiecte eoliene, in perioada 01.07-01.10.2013 au mai fost pusi in functiune circa 200 MW in proiecte eoliene, adica investitii de 300 de milioane de euro. Printre companiile care au mers mai departe se numara austriecii de la Verbund, care au majorat capacitatea proiectelor detinute in Casimcea, Tulcea.

Topul celor mai mari parcuri solare functionale in Romania
Topul celor mai mari parcuri solare functionale in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *