Tot ce trebuie sa stiti despre panourile solare

Borș este prima comună din Bihor independentă energetic
Tot ce trebuie sa stiti despre panourile solare
Tot ce trebuie sa stiti despre panourile solare

Panourile solare au devevenit o sursa de energie electrica extrem de interesanta si de profitabila, tot mai multi dintre noi mizand pe aceasta tehnologie in vederea obtinerii unui aport serios de energie electrica pentru propriul camin. Putand fi folosite atat ca unica sursa de energie electrica dar si ca sursa adiacenta, gama de panouri fotovoltaice se remarca printr-o usurinta de utilizare debordanta, beneficiarul necesitand doar un montaj adecvat in vederea obtinerii unui randament maxim.

Cum functioneaza un panou fotovoltaic

Panoul fotovoltaic se dovedeste a fi unul dintre cei mai buni prieteni ai soarelui, capacitatea sa fiind de a prelua din energia solara in vederea obtinerii energiei electrice. Folosind una sau mai multe celule solare, un panou fotovoltaic absoarbe o cantitate destul de insemnata a particulelor de lumina care cad pe acesta. Particulele cu pricina poarta numele de fotoni si sunt transformati in energie electrica, celulele solare folosindu-se de un cablu conector pentru a transfera energia catre consumator sau catre un acumulator in vederea inmagazinarii acesteia.

Conform producatorilor de panouri fotovoltaice energia electrica se va produce atata timp cat panoul este expus luminii solare. Pret de 20 de ani, atat cat este preconizata durata de viata a unui panou solar, utilizatorul se va folosi la capacitate maxima de tot ansamblul, randamentul urmand a scadea treptat, odata cu folosirea excesiva a ansamblului.

Despre celulele solare

Sunt mai multe tipuri de celule solare, fiecare dintre acestea oferindu-ne o anumita eficienta. Producatorii de panouri fotovoltaice le folosesc in diverse circumstante insa de departe cele mai eficiente sunt cele monocristaline, eficienta traducandu-se in 15-18%. Pentru a va crea o idee asupra celulelor folosite, acestea sunt monocristaline, policristaline, amorfe, CIS sau CdTe, diferentele intre ele fiind insusi aspectul fiecarei celule solare dar mai ales eficienta. La ce se rezuma eficienta? In primul si in primul rand la capacitatea de transformare a energiei luminoase in energie electrica, procentul de 15-18% fiind cel mai ridicat in momentul de fata.

Dat fiind faptul ca o singura celula solara nu poate produce indeajuns de multa energie electrica, este necesar ca un panou fotovoltaic sa detina un numar cat mai ridicat de celule legate in paralel. Fiind disponibile in diverse marimi si avand capacitati diferite, se pot realiza centrale fotovoltaice cu capacitati cuprinse intre 50 sau 75W, atat cat sunt cele din gama rezidentiala, si pana la panouri fotovoltaice de 220W. La randul lor, in vederea obtinerii unei puteri mult mai ridicata, panourile solare se pot conecta in serie sau in paralel, ansamblele formate oferind capacitati fizice de cateva mii sau chiar zeci de mii de Wati.

Utilizarea si randamentul unui panou solar

In ceea ce priveste utilizarea panourilor solare, ansamblele realizate din mai multe astfel de produse si care sunt conectate la un singur charger necesita acelasi tip de structuri. Cand spunem aceleasi panouri fotovoltaice punem pret pe producator, orietare si mai ales inclinare, imposibilitatea atingerii tuturor acestor parametri impunand utilizarea mai multor chargere.

Eficienta unui panou solar rezidential se pare ca se incadreaza in intervalul 5-15%, in atare conditii existand un maxim de 15% din energia luminoasa captivata ce poate fi transformata in energie electrica efectiva, disponibila atat pentru consumatorii directi cat si pentru ansamblele de stocare, asa cum sunt acumulatorii. In momentul de fata exista proiecte prin care se incearca o eficientizare a panourilor solare, numai putin de 30% din energia solara captata urmand a fi transformata in energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *