Transilvania prin ochi straini: frumusetea si unicitatea zonei trebuie pastrate

LECTIA DE ECOLOGIE. Trei studenti de la cea mai cunoscuta universitate britanica in domeniul ospitalitatii si turismului – Oxford Brookes University – isi petrec vara in Transilvania, unde ii invata pe localnici cum sa vanda produsele traditionale si sa pastreze frumusetea si unicitatea locului.turism ecologic

Richard Brown, Luciana Jaldin Tharby si Wiktor Mech locuiesc in aceasta vara la Biertan si sunt implicati in toate activitatile comunitatii, pe o raza de cativa kilometri, care include mai multe sate din comuna, inclusiv Richis si Copsa Mare.

Fata dintr-un sat distrus de turism

Luciana are 23 de ani si provine dintr-un sat de pescari din Spania, acum o populara destinatie turistica ce ofera pachete all inclusive. Spune ca a crescut vazand cum turismul practicat iresponsabil a distrus traditia si zona. „Asta mi-a afectat opiniile despre turism si modul cum ar trebui sa se petreaca lucrurile”. De aceea, venita in Romania, are pareri ferme despre cum trebuie pastrate frumusetea locurilor si aratata strainilor.

„Conservarea traditiilor unui loc pentru a atrage capital turistic este cel mai important obiectiv in industria ospitalitatii si turismului”, explica tanara, precizand ca ideea este sa pastrezi unicitatea si sa arati asta turistilor, care sunt dispusi sa dea bani pentru a se bucura de frumusetea locului. Primul pas insa, crede ea, este educarea localnicilor, care sa invete sa fie mandri de traditii si sa nu le dea uitarii.

Lectia dura pe care a invatat-o la ea acasa o face pe Luciana, o fata bruneta si zambitoare, sa devina foarte serioasa cand discuta despre astfel de lucruri. „Satul meu, in anii „70 era un sat de pescari, care devenise o destinatie populara pentru artisti. Din anii „90 insa locul s-a schimbat total, s-au mutat multi englezi acolo si au deschis baruri, au aparut cluburi si hoteluri scumpe”.

In Anglia, oriunde mergi, vezi acelasi tip de case

Desi nu prea ii plac cuvintele ca prezervare si conservare pentru ca o duc cu gandul la ceva pus bine intr-un borcan si prefera termenul de apreciere activa, Luciana, a ales turismul pentru ca simte ca asa poate opri distrugerea locurilor frumoase din lume.

Regreta faptul ca Anglia nu a reusit sa pastreze diferentele culturale din anumite zone si epoci. „E trist ca in Anglia, oriunde mergi, vezi acelasi tip de case”, pe cand in Romania, diversitatea culturala si arhitectonica este „minunata”. De cand am ajuns aici, spune studenta, „am discutat de multe ori despre unicitatea acestei tari si despre traditiile si cultura stravechi pe care le mentine in viata si pe care le vezi pe strada, in case, la oameni” .

Un alt lucru care a impresionat-o a fost ospitalitatea localnicilor. „Cred ca oamenii sunt fericiti sa ia parte la acest schimb cultural. Sunt interesati de ceea ce am putea aduce noi din vest, ne pun intrebari”. Luciana vrea sa faca un proiect despre dezvoltarea turismului in zona, care sa le ofere localnicilor oportunitati, dar sa puna pe primul loc unicitatea si traditiile.

La 2 ani a incercat sa gateasca

Richard Brown este coleg cu Luciana, desi mai tanar cu doi ani. El studiaza insa gastronomia si cultura mancarii si este interesat mai ales de traditiile culinare din zona Sibiului.

A stiut ca vrea sa lucreze in gastronomie de cand avea 2 ani. „Mama era in gradina din fata casei, tata era in cea din spate si fiecare dintre ei credea ca eu sunt cu celalalt. Eu eram in bucatarie, incercand sa scot gratarul din cuptor si sa pun niste cartofi la copt. Noroc ca nu am putut sa aprind cuptorul”. Aceasta este prima amintire din bucatarie a tanarului, care a crescut admirandu-i pe bucatarii pezentatori de emisiuni culinare la televizor. „Eroul meu era un sef care facea gatitul sa para drept cel mai interesant lucru din lume”.

De mic a fost inspirat de munca bucatarilor si considera ca aceasta poate fi combinata cu dramaturgia, el insusi fiind un viitor sef cu miscare scenica. „Eu cred ca atunci cand pasesti intr-un restaurant si ai oaspeti trebuie sa zambesti, chiar daca in sinea ta nu te simti prea bine”.

A ajuns in Romania datorita parteneriatului pe care universitatea il are cu Fundatia Ratiu Romania din Turda, care organizeaza, la final de iulie, Transilvania Fest. Richard isi propune sa lucreze cu Slow Food Turda si Cluj, sa faca mancarea traditionala mai accesibila strainilor si sa ii invete pe localnici cum sa promoveze produsele lor. Are in plan sa contribuie la realizarea unui ghid gastronomic despre Transilvania.

Hotel ecologic in zona

Tanarul mai vrea sa se implice si in construirea unui hotel ecologic in zona, fiind convins ca experienta in hoteluri ca Hilton si Claridges va putea fi fructificata local. Considera ca serviciile trebuie sa fie la standarde inalte, iar turistii sa se poata bucura de frumusetea locului, fara sa distruga mediul.

Un atu al Transilvaniei, pe langa traditii si cultura, este mancarea unica, crede Richard. „Iubesc faptul ca rosia are gust de rosie. Mi se pare ca in Anglia gustul pur al rosiei s-a pierdut si aici rosia, ceapa si celelalte legume au gust. Fiecare are gradina proprie si creste legume acolo. Faptul ca legumele inca sunt crescute fara chimicale este genul de lucru care ma face sa ma trezesc dimineata”.

El apreciaza si cultura mancarii, ceea ce presupune ca oamenii sa stea la masa, sa comunice, iar mancatul devine o experienta in sine, nu doar o pura nevoie. Prin constrat, in Marea Britanie, prea multi oameni iau masa pe fuga, cu televizorul in fata.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *