Tranzitia energetica – marea provocare a Europei. Ce va face Romania?

Guvernul scap? unii consumatori finali de plata unei p?r?i din certificatele verzi
Tranzitia energetica
Tranzitia energetica

Problematica surselor de energie este de actualitate in intreaga Europa, iar EuropaNova, o asociatie a tinerilor europeni, a organizat in Franta o serie de conferinte pe aceasta tema la care a participat Lavinia Sandru, presedinte al asociatiei ecologiste INITIATIVA 2003.

EuropaNova isi doreste sa dea o dimensiune europeana dezbaterii nationale privind tranzitia de energie si a organizat, cu sprijinul Asociatiei de Regiuni din Franta, o serie de cinci dezbateri pe regiuni (Lille, Aix en Provence, Bordeaux, Nantes si Lyon, februarie-mai 2013) pentru a educa autoritatile locale franceze si cetatenii asupra provocarii majore care este tranzitia energetica europeana.

Abordarea EuropaNova isi propune sa ofere o dimensiune educationala si europeana esentiale pentru o mai buna intelegere a urmatoarelor aspecte:

 politica de energie a Europei este compatibila cu prioritatile nationale de energie?

 Cum pot fi articulate parghiile de tranzitie energetica si politica energiei in UE?

 Ce guvernare pentru diferiti actori (locale, regionale, nationale, europene)?

Ciclul de dezbateri a adus la aceeasi masa politicieni locali si europeni, asociatii studentesti, reprezentanti ai bisericii, experti in energie, asociatii locale specializate in dezvoltarea durabila, inclusiv industriala – GDF SUEZ-, Total.

„UE va reusi combinarea tranzitiei energetice la nivel comunitar, national si local.Platforma regionala de dezbateri stabilita de EuropaNova este rezultatul cooperarii active intre industrie, mediul academic, politicieni locali si societatea civila. Aceasta este cheia succesului! ” a declarat Klossa Guillaume, presedintele Europanova.

EuropaNova a fost fondata in anul 2003 la initiativa lui William Klossa de catre tinerii europeni care doresc sa accelereze progresul catre puterea publica europeana, democratica economic si sociale, capabila sa reziste la atacurile si ispitele de izolationism, angajata pentru o globalizare echilibrata cu respect fata de persoane, culturi si dezvoltarea durabila a planetei.

Problema surselor de energie este de actualitate in intreaga Europa, dar si in Romania, care a primit in aceasta saptamana o veste proasta prin anuntul azerilor de a scoate din ecuatie proiectul Nabucco, prin care tara noastra si-ar fi asigurat o independenta energetica sporita. Romania, si nu numai, cauta surse alternative pentru a scapa de monopolul gazului rusesc.

Proiectul Nabucco West, in care este implicata si Romania, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspica, de la Sah Deniz (Azerbaijan), consortiul care opereaza exploatarea optand pentru o alta ruta de export catre Europa, a anuntat miercuri grupul austriac OMV.

In acelasi timp, subiectul gazelor de sist este la fel de „fierbinte”, generand dezbateri aprinse intre sustinatorii exploatarii gazelor prin metoda fracturarii si asociatiile ecologiste. Romania are rezerve de gaze de sist echivalente consumului pe 100 de ani, spune un raport american.Romania are rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimeaza Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA), in conditiile in care rezervele dovedite de gaze se plaseaza la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurata in proportie de 80% din productia interna. Diferenta este importata din Rusia, prin intermediari, la preturi ridicate.

Acest subiect va fi dezbatut in editia de luni a emisiunii Life Time News, care incepe la ora 14.00. Emisiunea este moderata de Amedeo Ene,care o va avea ca invitata pe Lavinia Sandru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *