Tumorile cerebrale din copilarie afecteaza identitatea la maturitate

Tumorile cerebrale din copil?rie afecteaz? identitatea la maturitate
Tumorile cerebrale din copilarie afecteaza identitatea la maturitate
Tumorile cerebrale din copilarie afecteaza identitatea la maturitate

Pacientii care au fost tratati pentru cancer al sistemului nervos central (SNC) sau de tumori cerebrale in copilarie sau adolescenta pot avea mai tarziu probleme legate de auto-perceptie si identitatea de sine, potrivit unui recent studiu efectuat de Karolinska Institutet din Suedia publicat in revista Neuro-Oncology, informeaza agentia Xinhua.

Efectele tarzii ale cancerului sistemului nervos central din copilarie nu se refera numai la starea generala de sanatate, ci si la functiile fizice si neuro-psihologice. Experienta unei boli ca un intreg, cu riscul crescut de afectiuni si efecte secundare legate de tratamentul oncologic, afecteaza auto-perceptia si contribuie la conturarea identitatii psihologice.

Aceasta arata ca o auto-perceptie negativa in locul uneia pozitive s-a dovedit mai frecventa in randul supravietuitorilor. Tratamentul cu radiatii asupra creierului poate mari riscul unor efecte adverse asupra auto-perceptiei la varsta adulta.

In plus, la problemele neuro-cognitive si functionale se adauga factori de personalitate legati de identitate, sanatatea mintala si bunastarea psihologica, ceea ce face necesar sprijinul adecvat si utilizarea resurselor de reabilitare psiho-sociala, a precizat Krister K. Boman, specialist al Departamentului pentru Sanatatea Femeilor si a Copiilor de la Karolinska Institutet.

Cercetatorii spun ca rezultatele confirma importanta unor masuri intense de prevenire in ingrijirea sanatatii, precum si a unui plan de urmat extins pana la varsta adulta care sa satisfaca nevoile specifice ale pacientilor adulti supravietuitori ai cancerului cerebral pediatric.

In plus, fata de masurile impotriva problemelor anterioare cunoscute, ingrijirea sanatatii trebuie sa aiba in vedere faptul ca bolile si tratamentul sistemului nervos central afecteaza dezvoltarea personalitatii pe termen lung.

Studiul a fost realizat cu finantare din partea Swedish Childhood Cancer Foundation si a Karolinska Institutet din Suedia, precizeaza Xinhua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *