UE aloca 7,2 miliarde de euro pe trei ani tarilor sarace pentru a contracara schimbarea climatica

Premierul sudez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE, a declarat ca toate cele 27 de state membre si blocul european vor contribui la aceasta suma.UE lupta impotriva schimbarii climatice

Liderii UE au ajuns la un acord pentru a acorda 7,2 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, tarilor in curs de dezvoltare, pentru a face fata schimbarii climatice, relateaza Sofia News Agency.

Premierul sudez Fredrik Reinfeldt, a carui tara asigura presedintia UE, a declarat ca toate cele 27 de state membre si blocul european vor contribui la aceasta suma. Acesta acord ar putea da un impuls negocierilor purate la Copenhaga sub egida ONU.

Premierul britanic Gordon Brown si presedintele francez Nicolas Sarkozy au cerut si ca UE sa isi ia angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 30%, fata de nivelul din 1990. Brown a subliniat ca deocamdatza contributia britanica la fondul international (553 de milioane de euro pe an) este cea mai mare dintre statele membre UE.

„Cred ca, atunci cand vor fi anuntate cifrele finale, si Franta si Germania vor oferi sume substantiale”, a adaugat el.

Anterior, Brown si Sarkozy au declarat intr-o conferinta de presa ca vor contribui impreuna cu cel putin 1,7 miliarde de euro pe o perioada de trei ani. Printre alte tari care si-au anuntat contributia se numara Suedia cu 765 de milioane de euro, Olanda, Finlanda si Spania cu cate 300 de milioane de euro, pentru perioada 2010 – 2013.

La randul sau, Danemarca a oferit 160 de milioane de euro, in timp ce Belgia si Polonia au promis 150 de milioane de euro. Austria intentioneaza sa ofere intre 80 si 140 de milioane de euro. Pe de alta parte, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca Bulgaria conditioneaza ajutorul pentru combatarea efectelor incalzirii climei de deblocarea fondurilor europene destinate Sofiei si de accesul tarii in zona euro.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *