Romania trebuie sa acopere 33% din consumul brut de electricitate din 2010 din surse regenerabile

Pana in anul 2020, 24% din consumul total de energie va trebui sa fie din surse regenerabile.Romania are parcuri de 1.000 de W in constructie

Romania va trebui sa acopere anul viitor 33% din consumul brut de energie electrica din resurse regenerabile, a declarat directorul general din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu.

“Romania are doua tinte obligatorii de indeplinit. Una dintre ele se refera la 2010, cand 33% din consumul brut de energie electrica trebuie acoperit din resurse regenerabile. Pentru asta va trebui sa vedem care va fi consumul brut de energie electrica anul viitor si care va fi productia de energie din resurse regenerabile”, a explicat Sandulescu, care a precizat ca in acest an consumul de electricitate a scazut, ca urmare a crizei.

Cea de-a doua tinta se refera la 2020, cand 24% din consumul total de energie va trebui sa fie din surse regenerabile. “Suntem optimisti atat datorita unitatilor pe care le avem in functiune, cat si a proiectelor pe care le avem in derulare. Avem parcuri eoliene de 1.000 MW in constructie si unitati de 2.900 MW cu aviz de racordare emis. Desi e criza, investitiile in acest domeniu au continuat sa vina, investitii private”, a mai spus Sandulescu. Oficialul a subliniat ca Romania, spre deosebire, de Bulgaria, nu a acordat avize de constructie a unor proiecte eoliene in arii protejate.

Pentru 2010, Ministerul Economiei va avea in vedere finalizarea foii de parcurs privind promovarea energiilor din resurse regenerabile solicitate de Comisia Europeana si revizuirea strategiei energetice pentru previzionarea consumului de energie din Romania. Pe 19 noiembrie, ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a semnat contractele de finantare pentru primele 6 din cele 14 proiecte aprobate pana acum privind sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de productie a energiei electrice din surse regenerabile. Cele sase proiecte au o valoare totala de circa 269 milioane lei, din care finantarea nerambursabila aprobata este de aproape 114 milioane lei.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,554FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente