UE: Aproape 300 de hectare agricole dispar anual din circuit

0
387
Baciu, LAPAR: Românii au compromis termenul
Baciu, LAPAR: Românii au compromis termenul "agricultură ecologică". Avem 4.400 de ferme, în Europa sunt 400
UE: Aproape 300 de hectare agricole dispar anual din circuit
UE: Aproape 300 de hectare agricole dispar anual din circuit

Zilnic, suprafata agricola a Europei se reduce cu 275 de hectare, din cauza pierderii fertilitatii solului si a scoaterii din circuitul agricol, scrie portalul agroinfo.ro.

Suprafata agricola pierduta in fiecare zi este echivalenta cu cea a 360 de terenuri de fotbal. „Vorbim de o raritate a resurselor naturale nu doar in tarile cu performante economice semnificative pentru ca este si o problema a tarilor in curs de dezvoltare, unde lipsa tehnologiei face ca presiunea pe mediu si pe resurse sa fie foarte importanta. Ma refer la pierderea fertilitatii solului si a suprafetelor agricole, atat din punct de vedere al calitatii cat si fizic, adica la scoaterea din circuitul agricol prin presiunea urbanizarii, constructiilor si infrastructurii pe masura ce se dezvolta economiile din tarile in curs de dezvoltare. In UE vorbim de 1.000 km patrati pe an pierduti din circuitul agricol, ceea ce inseamna 275 de hectare pe zi, echivalentul a 360 de terenuri de fotbal”, a spus Ciolos.

Potrivit comisarului, 45% din terenurile agricole din UE au probleme de calitate, respectiv de degradare, eroziune si salanitate.

Populatia de pasari a scazut cu 25% in ultimii 20 de ani

”Tot din perspectiva resurselor naturale avem si pierderile pe biodiversitate. Numai 15% dintre ecosistemele din UE sunt in stare buna, restul fiind afectate de activitatea umana, iar populatia de pasari, care este un indicator al calitatii ecosistemelor, a scazut cu 25% in ultimii 20 de ani”, a mai adaugat comisarul european, citat de Agerpres.

In acest sens, Ciolos sustine ca numai prin tratarea resurselor naturale cu responsabilitate se poate vorbi de o agricultura competitiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.