UE cere SUA sa faca mai multe eforturi in lupta impotriva incalzirii globale

Presedintia sudeza a UE a cerut miercuri mai multe eforturi din partea presedintelui american Barack Obama in lupta impotriva incalzirii climatice, cu 10 zile inainte de summitul tarilor G20 de la Pittsburgh, transmite AFP.incalzirea globala

“Avem nevoie de pozitii mai clare din partea unei mari parti din lumea dezvoltata. Dupa modelul celor pe care le-am vazut in Japonia, avem nevoie de semnale mai clare din partea Statelor Unite”; a declarat el intr-o inregistrare video publicata pe site-ul presedintiei suedeze a UE.

Premierul japonez ales Yukio Hatoyama a anuntat ca Japonia va incerca sa reduca gazele cu efect de sera cu 25% pana in 2020, fata de nivelul din 1990, un obiectiv mai ambitios decat cel fixat de guvernul precedent.

Europenii intentioneaza sa reduca emisiile cu cel putin 20% fata de 1990, chiar cu 30% daca celelalte tari mari semneaza un acord international ambitios la Conferinta de la Copenhaga, de la sfarsitul anului.

“Suntem ingrijorati, pentru ca intiativele anuntate pana in prezent nu sunt suficiente pentru a raspunde obiectivului de doua grade (maximul cu care va creste temperatura in lume – n.red.), pe care ni l-am fixat”, a adaugat Reinfeldt in aceasta inregistrare, in care prezinta prioritatile reuniunii cu liderii UE ce urmeaza sa aiba loc joi seara la Bruxelles.

In cursul acestei reuniuni, sefii de stat si de guvern intentioneaza sa adopte un text comun in care sa le ceara partenerilor din afara Europei sa se mobilizeze mai mult pentru clima. “Toate tarile care nu au facut-o inca ar trebui sa isi ia urgent angajamente ambitioase pentru a-si reduce emisiile pe termen mediu”, subliniaza proiectul de document final, obtinut de AFP.

Liderii urmeaza si sa le ceara tarilor dezvoltate si emergente sa ofere ajutoare pentru tarile sarace, pentru a le ajuta sa lupte impotriva poluarii si efectelor incalzirii climatice.

Sursa: NewsIn

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente