UE creeaza bariere pentru companiile energetice din afara

Rusia si Arabia Saudita, principalele tari vizate Descentralizarea companiilor energetice, nedorita de tarile UE

Bruxelles planuieste sa previna “accesul necontrolat” al companiilor straine in sectorul energetic al Uniunii Europene, intr-o incercare de a usura temerile marilor orase europene care se opun separarii departamentelor de productie si transport din cadrul companiilor de energie, cunoscuta sub numele de descentralizare.

Un document intern al Comisiei Europene, citat de Financial Times, sugereaza mai multe optiuni pentru a impiedica accesul necontrolat al grupurilor straine in sectorul energetic si de a evita ca acestea sa preia controlul asupra retelelor europene de transport al electricitatii si gazului.

Propunerea minima ar fi ca Bruxelles-ul sa primeasca dreptul de a examina orice potential cumparator, explica FT. Cea mai radicala solutie ar fi definirea energiei ca “sector strategic” in Europa, restrangand astfel investitiile din tari terte, potrivit cotidianului economic. S-ar putea ca o “clauza de reciprocitate” sa fie aplicata – ceea ce ar lovi tarile bogate in rezerve energetice cum ar fi Rusia sau Arabia Saudita, unde companiile europene sunt supuse unor limite severe in investitii. O “clauza de reciprocitate” ar afecta in special gigantul rus Gazprom, care afiseaza in mod constant ambitii de dezvoltare in Europa, subliniaza Financial Times.

Citeste articolul UE creeaza bariere pentru companiile energetice din afara integral in Curierul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente