UE isi propune sa scoata Europa din cercul vicios “producem, consumam si aruncam”

UE isi propune sa scoata Europa din cercul vicios "producem, consumam si aruncam"
UE isi propune sa scoata Europa din cercul vicios “producem, consumam si aruncam”

Comisia Europeana si-a aratat miercuri intentia de a scoate Europa din cercul vicios ‘producem, consumam si aruncam’ si a propus intensificarea reciclarii deseurilor la orizontul anului 2030, idee salutata de ecologisti, care insa o considera prea ambitioasa, relateaza AFP.

Intr-un proiect de directiva menit sa actualizeze legislatia privind gestionarea deseurilor, executivul comunitar are in vedere ca pana in anul 2025 sa se elimine depozitarea deseurilor reciclabile. De asemenea, Comisia cere statelor membre sa-si sporeasca eforturile pentru ca in anul 2030 ponderea deseurilor menajere reciclate sa ajunga la 70%. In cazul ambalajelor, acest procent ar trebui sa fie de 80%, iar pentru hartie si fier de 90%, in schimb pentru plastic obiectivul este de numai 60%.

Comisia mai preconizeaza, dar nu impune statelor membre, si reducerea cu o treime a risipei alimentare si a deseurilor marine pana in anul 2025. De asemenea, recomanda incinerarea doar in cazul deseurilor nereciclabile.

Conform executivului comunitar, un asemenea efort va genera economii de 600 de miliarde de euro si va conduce la crearea a 180.000 de noi locuri de munca. De asemenea, se va opri cresterea productiei de deseuri, ce s-a ridicat la 2,5 miliarde de tone in anul 2011.

Numai 42% din aceste deseuri au fost reciclate, diferenta fiind depozitata sau incinerata, existand decalaje semnificative intre statele membre. Romania se numara printre statele UE care stau cel mai prost la acest capitol, alaturi de Grecia, Letonia si Malta, procentul deseurilor aruncate depasind 80%. Exista insa sase tari europene unde acest procent nu trece de 3%, respectiv Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Olanda si Suedia, celelalte state din UE situandu-se intre aceste doua extreme.

Daca obiectivele avute in vedere de Comisie se vor realiza, UE isi va putea grabi evolutia catre ‘economia circulara’, ce presupune ca refolosirea, repararea si reciclarea vor deveni ceva obisnuit. De altfel, comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, subliniaza ca aceasta tranzitie se impune daca Uniunea vrea sa ramana competitiva ‘in lumea secolului al XXI-lea, a economiilor emergente si a milioanelor de noi consumatori’ si le-a transmis celor care ar intentiona sa se impotriveasca acestor initiative ca in viitor ‘cresterea va fi verde sau nu va fi deloc’.

Insa formatiunile ecologiste avertizeaza ca planurile Comisiei nu merg suficient de departe, ele avand in vedere menajele, birourile si restaurantele, insa nu si deseurile industriale. Astfel, un reprezentant al Biroului european de mediu sugereaza ca este nevoie si de masuri stricte menite sa reduca incinerarea materialelor reciclabile si compostabile. Aceasta institutie atrage atentia si asupra necesitatii ca statele membre UE sa-si armonizeze modalitatilor de calcul a ratei deseurilor reciclate, astfel incat procentele sa nu fie supraevaluate prin includerea si a altor materiale decat cele trimise la reciclarea finala.

In plus, Verzii reproseaza Comisiei, prin vocea eurodeputatului Benedek Javor, ca nu si-a ales bine prioritatile pentru ca, in opinia lor, principala prioritate trebuie sa fie prevenirea risipei prin stabilirea unor tinte ambitioase de reducere a acesteia. La randul sau, directorul BusinessEurope, Markus Beyrer, crede ca propunerea Comisiei este prea simplista pentru a putea cuprinde intreaga complexitate a productiei, consumului si utilizarii resurselor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,189FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente