UE pune sub semnul intrebarii informatiile in cazul disputei panourilor solare cu China

UE pune sub semnul intrebarii informatiile in cazul disputei panourilor solare cu China
UE pune sub semnul intrebarii informatiile in cazul disputei panourilor solare cu China

UE investigheaza o companie germana ce a ajutat-o sa-si construiasca cazul in litigiul de dumping cu China pe tema panourilor solare,  ca urmare a plangerilor primite din partea firmelor care instaleaza panouri solare,  prin care acestia afirma ca Bruxelles-ul a fost dus in eroare de date gresite, se arata intr-o scrisoare analizata de Reuters.

Datele, furnizate de Europressedienst, firma de consultanta din Bonn, au ajutat la construirea cazului Comisiei prin care s-a denuntat ca firmele chineze au folosit preturi de dumping in Europa pentru panouri solare, disputa ce a fost dezamorsata  in week-end-ul trecut cand China si UE au fost de acord cu reducerea importurilor din China si evitarea taxelor, scrie Reuters.

Informatiile  sunt contestate de firmele din UE care instaleaza sisteme solare, care cred ca aceste date ar fi putut fi folosite pentru a exagera capacitatea Europei de a produce propriile panouri solare.

Instalatorii beneficiaza de importuri ieftine din China, punandu-i in avantaj in disputa comerciala cu firmele  europene producatoare de panouri, ce au acuzat China de dumping. Pentru producatori, a fost important sa arate ca Europa a avut capacitatea de a satisface cererea.

Orice indoiala cu privire la gestionarea acestui caz ar putea fi daunatoare pentru pozitia Comisiei in incercarea de a gestiona o relatie tensionata cu China. Majoritatea guvernelor din UE au fost impotriva taxelor la importurile din China de panouri solare.

China refuza  taxele de dumping. Alte litigii comerciale cu China sunt inca in curs, inclusiv cel privind importul vinurilor din UE.

O scrisoare din 2 iulie adresata Europressedienst a dezvalut pentru prima data ca Executivul european a inceput propria investigatie privind aceasta companie, cautand sa verifice in mod minutios informatiile furnizate de Europressedienst privind piata fotovoltaica.

Instalatorii spun ca Europressedienst a furnizat Comisiei date care au fost anterior utilizate de catre producatorii europeni de panouri solare pentru a demonstra cauza lor, aceea ca rivalii chinezi practicau preturi de  dumping.

Ei mai precizeaza ca  Europressedienst a mai lucrat anterior pentru producatorul principal german de panouri solare, SolarWorld si pentru EU ProSun, grupul de lobby al producatorilor europeni, o mentiune care ar putea implica un conflict de interese.

Europressedienst a refuzat sa comenteze pe aceasta tema.

“Din pacate, in calitate de consultant al Comisiei Europene, avand atributii foarte specifice, nu putem oferi informatii cu privire la acest subiect”, a declarat firma intr-un e-mail.

Milan Nitzschke, presedintele al EU ProSun  si vice-presedinte al SolarWorld, a confirmat luni ca grupul de lobby a folosit anul trecut datele furnizate de Europressedienst in plangerea sa initiala privind taxele de dumping adresata Comisiei, dar a negat orice alianta cu firma de cercetare, in vederea cresterii “pe hartie”  a capacitatii de productie din UE.

El a confirmat, de asemenea, ca SolarWorld a angajat un director de la Europressedienst pentru a se ocupa de proiecte de marketing si publicare, dar a precizat ca nu a fost platit pentru a oferi informatii sau a lucra la cazul anti-dumping.

Comisia a negat luni ca cifrele furnizate de Europressedienst ar fi putut influenta rezultatul cazului panourilor solare si a precizat ca a fost o procedura standard de verificare a datele furnizate de consultanti. De asemenea, Comisia a declarat ca s-a bazat pe propriile sale date pentru principalele aspecte ale acestui caz.

Intrebarea principala care se pune in cazul acestei dispute este daca datele furnizate de Europressedienst au exagerat capacitatea Uniunii Europene de a satisface nevoile proprii de produse solare, care ar putea servi celor care vor sa demonstreze ca importurile din China nu sunt necesare.

Europressedienst este citat de 23 de ori ca sursa de informatii in decizia Comisiei din 4 iunie, care a concluzionat ca  exportatorii chinezi sunt vinovati de dumping si a ordonat sanctiuni.

Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat luni ca Bruxelles-ul s-a bazat pe informatiile furnizate de Europressedienst numai pentru date generale, cum ar fi volumele de vanzari inregistrate la panourile solare in Europa, productia si numarul de angajati, date care nu ar fi afectat concluziile sale in acest caz.

Pentru informatii mai detaliate, cum ar fi preturile de vanzare ale industriei, costul de productie si profituri, Comisia a utilizat datele obtinute de la propriile chestionare care au fost trimise la companiile din industrie, a spus purtatorul de cuvant.

Cu toate acestea, Comisia a scris Europressedienst pe 2 iulie pentru a programa pentru 15-16 iulie la sediul acestei companii o intalnire de verificare la fata locului a datelor macroeconomice oferite.

Oamenii implicatii in aceasta problema au spus ca  cercetarea a mers mai departe asa cum a fost programata. Unul dintre cei trei oficiali care au efectuat controlul a confirmat pentru Reuters ca o ancheta era in curs de desfasurare, dar a refuzat sa dea detalii.

In scrisoarea Comisiei, Europressedienst i s-a comunicat sa aiba toate documentele originale disponibile, sa fie gata sa lucreze pana tarziu si pregatit sa declare orice greseli, cu explicatiile aferente.

“Scopul verificarii este de a verifica statisticile macroeconomice pe care le-ati furnizat la 23 aprilie 2013, metodologia aferenta prezentata la 6 mai 2013 si orice alte informatii relevante pentru aceasta procedura”, a declarat Comisia intr-o scrisoarea adresata Europressedienst.

Comisarul UE pentru comert, Karel De Gucht, a rezolvat disputa panourilor solare sambata ajungand la un acord cu Beijing-ul prin stabilirea unui pret minim pentru importurile de panouri din China in Europa, care au fost anul trecut in valoare de 21 miliarde de euro (27 miliarde dolari).

Cazul a inceput anul trecut, cand EU ProSun, grupul de producatori europeni, s-a adresat Comisiei cu o plangere prin care a acuzat China ca practica dumping la panouri solare vandute in Europa, folosind datele furnizate de Europressedienst.

Avocatii instalatorilor spun ca datele Europressedienst utilizate de catre EU ProSun in plangerea de anul trecut nu ar trebui sa constituie pentru Comisie un argument de baza in decizia sa finala.

Datele furnizate de Europressedienst nu constituie informatii independente si corecte“,  au scris avocatii firmei de avocatura Mayer Brown  din Bruxelles intr-o scrisoare adresata Comisiei in numele Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE).

O scrisoare de la EU ProSun adresata Comisiei in aprilie a inclus o anexa cu tabele citand Europressedienst ca sursa pentru calcularea capacitatii UE, a capacitatii la nivel mondial si a cererii din UE.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente