Ulei la pret de unt

Produsul Cremunt fabricat de Lactofood insala consumatorul, facandu-l sa creada ca va manca unt, cand de fapt va intinde pe paine mult ulei solidificat, amestecat cu un pic de unt. Chiar si comerciantii contribuie la aceasta minciuna, expunand produsul langa pachetele de unt.cremunt

Inselaciunea merge chiar mai departe, cu riscul de a incalca legislatia privind etichetarea. Producatorii de alimente sunt obligati de HG 106/2002 sa mentioneze pe eticheta ingredientele in ordinea descrescatoare a cantitatii utilizate.

La articolul 7 se stipuleaza: „Lista cuprinzand ingredientele contine toate ingredientele din alimente in ordinea descrescatoare a cantitatii, determinata in momentul introducerii in fabricatie; vitaminele si mineralele adaugate in alimente se mentioneaza in lista cuprinzand ingredientele”.

In acest caz, producatorul a mentionat ca prim ingredient untul, desi are o pondere de doar 18%, in timp ce grasimile vegetale, care sunt materia prima principala, ocupa locul al doilea. In acest fel, consumatorul este pacalit si indus in eroare, pentru ca poate crede ca a achizitionat unt.

Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, celor care sufera de boli ale tractusului digestiv. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza vor testa reactia organismului, consumand o cantitate mica de produs.

Profesorul Mencinicopschi nu poate face alte recomandari, pentru ca producatorul nu a precizat daca grasimile vegetale folosite au suferit vreun proces chimic de interesterificare sau de hidrogenare. Pe eticheta nu este specificata nici natura grasimilor. Totusi, avand in vedere cantitatea mare de grasimi, categoriile enumerate de consumatori trebuie sa fie rezervate atunci cand aleg sa consume produsul Cremunt Lacto food.

INGREDIENTE
Cremunt. Lactofood. Unt 18%, grasimi vegetale 47%, apa. Grasimi compuse trei sferturi. Grasime 60%, din care grasimi lactice 15%.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *