Ultimul jaguar din USA eutanasiat

0
441

Dupa cum bine se stie, fiecare tara are o lista a speciilor de animale si plante pe cale de disparitie. Pe lista USA se afla de cativa ani jaguarul.
jaguar
Aceasta specie s-a considerant a fi extincta in USA pana cand, in 1996, au fost vazuti si inregistrati 2 masculi: Macho A si Macho B.
In anul 2004 a fost ultima data vazut Macho A si se presupune ca acesta a trecut granita in Mexic sau a decedat.
Despre Macho B se stie ca in anul 2008 a fost capturat si i-a fost atasat „un guler de urmarire”. Astfel a inceput procesul de supraveghere a comportamentului acestuia.

Din nefericire, oamenii de specialitate au observat anumite deficiente in „miscarile” jaguarului, cum ar fi incetinirea ritmului si scaderea in greutate. In urma acestor constatari, Macho A a fost recapturat si dus la Gradina Zoologica Phoenix.

Conform LA Times: „La scurt timp Macho B a fost eutanasiat cand testele au aratat severe probleme ale rinichilor, in urma carora nu si-ar fi putut reveni. Purtatorul de cuvant al departamentului Fish and Wildlife, Jeff Humprey, a declarat ca problemele la rinichi sunt comune la felinele batrane, iar intrebarea este daca stresul determinat de capturare a cauzat ori exacerbat starea lui Macho B. Vice Presedintele Gradinii Zoologice Phoenix, Dr. Dean Rice, spune ca probabil captura a jucat un rol important in starea de sanatate a jaguarului. In timp ce masculul B avea probleme la rinichi, stresul si presiunea marita asupra organismului sau la actiunea tranchilizantelor folosite in timpul capturii au grabit moartea acestuia, conform spuselor lui Rice.

Este un lucru negativ faptul ca oamenii nu au putut interveni decat in grabirea mortii lui Macho B, in ciuda eforturilor sustinute. Situatia neagra a Statelor Unite ale Americii in privinta jaguarilor nu se oreste aici. Singura sansa pe care o are populatia de jaguari a USA este ca unele feline mexicane sa treaca granita si sa ajunga pe teritoriul Statelor Unite, insa acest lucru este din ce in ce mai greu datorita construirii unui gard la granita impotriva imigrantilor.

Sursa: Really Natural

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.