Un acord minimal, la Cancun, salveaza negocierile multilaterale de reducere a emisiilor

Un acord minimal, la Cancun, salveaza negocierile multilaterale de reducere a emisiilor

Cea de-a 16 Conferinta a Natiunilor Unite dedicata combaterii schimbarii climatice, s-a incheiat, sambata, la Cancun, cu un acord minimal, ce reprezinta totusi, un pas inainte fata de esecul de anul trecut de la Copenhaga si reda, macar pentru un an, sperantele in privinta ajungerii la un acord mondial care sa inlocuiasca protocolul de la Kyoto, a carui valabilitate expira in 2012.
In statiunea balneara mexicana Cancun, sefii a 193 de state si de guverne din intreaga lume au aprobat infiintarea unui Fond Verde menit sa ajute statele slab dezvoltate si in curs de dezvoltare sa combata efectele schimbarii climatice (secete, inundatii) si sa conserve suprafetele impadurite, al caror rol in consumul emisiilor de dioxid de carbon este, astfel recunoscut implicit. Singurul stat care a manifestat rezerve fata de acordul final, pe motiv ca masurile nu merg suficient de departe cu sprijinul statelor sarace a fost Bolivia. Cu toate acestea, presedintele Evo Morales a pledat, si el, pentru un compromis in vederea salvarii Protocolului de la Kyoto, a carui eventuala abandonare a numit-o „ecocid si genocid”.
Totusi, desi se prevede suplimentarea cu 75 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani, pana in 2020, a fondurilor de 4.000 de miliarde de dolari deja decise la Copenhaga, modalitatile de finantare ale acestui Fond Verde raman, deocamdata, neclare, urmand sa fie stabilite anul viitor la Durban, in Africa de Sud, in cursul viitorului summit al mediului.
Succesul, fie si limitat de la Cancun, a fost salutat de lideri din intreaga lume, in frunte cu Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a vorbit despre un „succes important” in lupta impotriva schimbarilor climatice. Spectrul esecului a planat inca de la inceput asupra reuniunii de la Cancun, putand sa se repete coliziunea din 2009 de la Copenhaga, dintre SUA si coalitia statelor in curs de dezvoltare, in frunte cu China, India si Brazilia. Acestea din urma au refuzat, in 2009, sa-si asume obiective cuantificate de reducere a emisiilor, cat timp SUA nu ratifica Protocolul si nu-si asuma, la randul lor, obiective mai substantiale de reducere. Saptamana trecuta, s-a profilat o alta coalitie (formata din Japonia, Rusia si Canada) de data aceasta in randul statelor dezvoltate, care si-au onorat obligatiile ce le reveneau pana in 2012, ori, cel putin, au incercat sa faca. Acestea au respins ideea prelungirii in aceleasi conditii a Protocolului iar „salvarea” reuniunii a venit de la o concesie majora din partea Chinei si Indiei, care au acceptat sa-si stabileasca obiective cuantificate de reducere a emisiilor, stabilite unilateral si sa fie infiintat un organism international care sa verifice respectarea acestor obligatii. Partea cea mai grea ramane, insa, de rezolvat la Durban: SUA sunt, in acest moment, singurul stat care blocheaza adoptarea unui acord substantial post-Kyoto, prin obiectivul lor mai degraba modic de reducere: numai circa 4%, pana in 2020 fata de propriul nivel din 1990.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *