A fi ambasador inseamna sa iti reprezinti cu mandrie tara, sa oferi oamenilor o imagine cat mai completa a locului din care ai plecat si sa-i convingi ca intotdeauna realul este mai bun decat imaginarul. Acest lucru doreste sa-l realizeze si ambasadorul Republicii Chile in Romania, Excelenta Sa doamna Maria Eliana Cuevas Bernales. Sa ne demonstreze ca o calatorie in Chile, printre cactusi sau copaci protejati, printre locuitorii de diferite natii sau gustand din produsele gastronomice locale este infinit mai frumoasa decat sa privesti cateva pagini dintr-o carte sau o revista.
Gastronomia chiliana este o combinatie de retete din bucataria spaniola si cea locala, dar, de-a lungul timpului, chilienii au fost influentati si de gastronomiile altor popoare (Germania, Italia, Croatia, Franta, Orientul Mijlociu).
Mancarea din Chile se remarca prin numeroasele preparate cu diferite arome si culori, detinand o mare varietate de retete realizate cu ajutorul ingredientelor obtinute din ocean, apele tarii fiind habitatul unor specii unice de peste si crustacee. La aceste ingrediente se adauga unul foarte important, si anume vinul, Chile fiind unul dintre cei mai mari producatori mondiali.
Printre multele zicale ale poporului roman, exista una foarte importanta, care spune ca o persoana trebuie sa rea lizeze mai multe lucruri de-a lungul vietii, printre care sa planteze si un copac. Chilienii din Romania au hotarat sa planteze in Parcul Regina Maria din Capitala atatia copaci cati chilieni sunt in Romania.
Totul a pornit de la un proiect realizat in Chile, ce prevede plantarea in 2010 a circa 17 milioane de copaci, cate unul pentru fiecare locuitor al tarii.
Evenimentul din Romania, organizat de misiunea diplomatica, este prilejuit de cei 200 de ani de la formarea primului guvern autonom al Republicii Chile, iar doamna Maria Eliana Cuevas Bernales a primit ajutorul neconditionat al mai multor personalitati: primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, secretari si ambasadori din Argentina, Cuba, Peru si Spania, dar si viitorul ambasador al Romaniei in Chile, domnul Angelo Florin Florian.
Humitas sau tamales din porumb
Ingrediente: 6 stiuleti de porumb, doua cepe, o cana cu lapte dulce (250 ml), o crenguta de busuioc verde, doua linguri cu ulei, sare.
Preparare: Stiuletii de porumb se curata de foi, fara sa se rupa, caci vor fi folosite la preparare. Se inlatura matasea de pe porumb apoi se curata boabele de porumb, se pun intr-un bol impreuna cu busuiocul si se paseaza cu un blender. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se caleste in ulei. Se pune peste porumb impreuna cu laptele, se amesteca, se condimenteaza, apoi se pune compozitie in frunzele de porumb oprite. Li se da forma de pachet, se leaga ca sa nu se desfaca sau sa iasa compozita si se pun la fiert in apa sarata circa 45 de minute. Se servesc presarate cu zahar sau cu sos chili.