Un grup de cercetatori confirma legatura dintre decesele provocate de aritmie si ceasul biologic

Un grup de cercetatori confirma legatura dintre decesele provocate de aritmie si ceasul biologic

Un grup de cercetatori a confirmat existenta unei legaturi intre decesele subite cauzate de problemele de ritm cardiac si ceasul biologic care regleaza organismul mamiferelor, punand in evidenta un prim mecanism molecular, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista de specialitate Nature, preluat de AFP.

Decesele subite provocate de anomalii ale batailor cardiace (aritmie) survin cel mai frecvent de dimineata si intr-o mai mica masura seara, insa baza moleculara a acestei variatii diurne era necunoscuta.

Frecventa foarte ridicata a accidentelor cardiace cauzate de aritmie a atras atentia asupra ritmului circadian, un ritm biologic cu durata de aproximativ 24 de ore, legat de expunerea la lumina si cunoscut sub denumirea de ceas biologic.

Acest ceas biologic are efect asupra unui numar mare de parametri fiziologici (secretia de hormoni, metabolism), dar si asupra alternantei trezire/somn.

Mukesh Jain (Universitatea Case Western Reserve, Cleveland, Ohio) si colegii sai au identificat rolul unui factor de transcriere Klf15 (‘kruppel-like factor 15’) implicat in controlul stabilitatii electrice a inimii, explica acestia in revista stiintifica britanica Nature.

Bataile cardiane sunt de fapt declansate de un stimulator electric natural (un ‘pace-maker’) situat in inima.

Pentru studiu, cercetatorii au modificat genetic soareci, lipsindu-i pe unii dintre ei de Klf15 si dotandu-i pe altii in exces cu acest factor. In ambele cazuri, rozatoarele au un risc mai ridicat de deces de la ‘aritmie ventriculara’ decat soarecii normali.

Factorul KLF15 controleaza, prin intermediul unei proteine, fluxul de potasiu la nivelul celulelor musculare ale inimii, miocitele.

Acest experiment ofera primul exemplu al unui mecanism la nivel molecular care leaga ceasul biologic de aritmia cardiaca, potrivit autorilor studiului.

Ramane de verificat daca aceasta explicatie se aplica in egala masura deceselor subite umane, incheie revista stiintifica.AGERPRES/(Letitia Pana)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *