O fundatie pregatita pentru un imobil de cel putin 10 etaje a aparut, de o jumatate de an, in zona de nord a parcului Herastrau. Informatiile duc catre firma Domino 94 Impex SRL, controlata de Bartolomeu Finis, fost client al guvernarii Nastase. Primarii Oprescu si Chiliman se declara revoltati, dar iau masuri anemice.
herastrau
Doua treimi din zona dinspre Soseaua Nordului a parcului Herastrau sunt ingradite, iar pe garduri scrie, din loc in loc: “Proprietate privata. Accesul persoanelor straine interzis”. Ingradirile s-au facut pe trei portiuni. In cea din mijloc a fost turnata o fundatie a unei viitoare constructii, cu o suprafata de aproximativ 400 de metri patrati. Constructia este ascunsa de un gard de plasa dublat de o panza verde netransparenta, gard care ingradeste aproape un hectar de parc. Gardul vine pana in trotuarul de pe marginea lacului.

Potrivit directorului Clubului Nautic Herastrau, Liviu Doara, acel teren apartine firmei Domino 94 Impex SRL. “Firma detine sapte hectare din parc, pe care le-a cumparat de la Biroul de Turism si Tranzactii (BTT).

Pe langa terenul pe care se afla clubul, firma detine si acel teren pe care se afla fundatia. Stiu acest lucru pentru ca noi am dat in judecata firma pentru anularea certificatului de proprietate pe care l-a primit BTT de la Ministerul Turismului in “92-“94”, ne-a declarat directorul clubului nautic, Liviu Doara.

Celelalte doua zone imprejmuite au tot o suprafata de cate un hectar, fara a exista indicii privindu-i pe proprietari.
Intrebati cum s-a putut construi aceasta fundatie in parcul Herastrau, administratorii zonei verzi, adica primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, sustin ca totul s-a facut ilegal si ca nici unul dintre ei nu a avizat asa ceva.

“Noi nu am dat autorizatie pentru acea fundatie. Noi am vrut sa-i amendam. Cand am ajuns acolo am constatat ca erau deja amendati de inspectorii Primariei Capitalei. Nu poti amenda de doua ori aceeasi fapta. Cei care au construit acolo au facut-o ilegal, pe motiv ca in acea zona nu se poate construi avand in vedere ca este spatiu verde. Si ingraditul zonei a fost facut ilegal”, ne-a declarat Andrei Chiliman. La randul sau, edilul-sef al Capitalei spune ca stie de aceasta constructie: “Fundatia este pe teren privat, cumparat in urma cu 17 ani. Alaturi de alte constructii incepute in zona, in acest moment se afla in analiza organelor administrative si de stat”. Oprescu a adaugat ca va da informatii mai multe abia la sfarsitul analizei.

Nici seful Serviciului Desfiintari Constructii Ilegale din Primaria Capitalei, Mihai Stanislav, care se plimba prin parc joi, pentru a inspecta zona, nu ne-a putut da vreo informatie. Intrebat daca stie de acea constructie, ne-a raspuns: “Da, vom vedea ce este acolo”. Directorul Parcurilor, Gabriel Iosif, spune ca nu stie nimic despre noile constructii si ca va verifica dupa sarbatori. Surse din Primaria Capitalei ne-au declarat ca pe acea fundatie ar urma sa se ridice un hotel cu 12 etaje.

Potrivit informatiilor de la Registrul Comertului, principalul actionar si administratorul firmei Domino 94 Impex SRL este Carmen Mihaela Finis, sotia omului de afaceri Bartolomeu Finis, partener de afaceri cu Alexandru Bittner, Dorin Cocos si Adrian Petrache. Intrebata in ce conditii a obtinut terenul din Herastrau si cum a ajuns sa inceapa constructia cladirii, Carmen Mihaela Finis a recunoscut ca detine terenuri in Herastrau, dar a negat ca ar fi turnat fundatia vreunei cladiri. “Nu am nici o fundatie turnata pe terenurile detinute in Herastrau”, ne-a declarat ea.

Intre cele trei suprafete imprejmuite au inceput sa se construiasca noi terase, chiar langa cele demolate toamna trecuta de inspectorii Primariei Capitalei. Joi, in trei zone verzi, muncitorii construiau de zor la trei terase, fiecare cu o suprafata aproximativa de 100 de metri patrati. Acestia au refuzat sa ofere informatii privindu-i pe cei care i-au angajat.

In timp ce Andrei Chiliman sustine ca nu a eliberat nici o autorizatie de constructie pentru acea zona, edilul-sef al Capitalei a refuzat sa ne raspunda.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here