Un milion de lei pentru Gradina Zoologica din Turda

Un milion de lei pentru Gradina Zoologica din Turda
Un milion de lei pentru Gradina Zoologica din Turda
Lucrarile pentru modernizarea Gradinii Zoologice din Turda sunt finalizate in procent de 60%. Ministerul Mediului a alocat, de curand, un milion de lei pentru continuarea amenajarii parcului zoologic. Daca se respecta calendarul de lucrari, doritorii vor putea vizita Gradina Zoologica de la Turda peste un an, scrie ziuadecluj.ro.

„Ministerul ne-a comunicat, in urma cu cateva saptamani ca avem disponibila suma de un milion de lei. Speram ca nu o sa avem surpriza sa nu ne faca decontarile si sa patim ca anul trecut, cand am primit 1,7 milioane de lei, care ne-au fost taiati succesiv pana la 400.000. Noi continuam lucrarile care sunt finalizate in procent de 60%”, a aratat directorul Gradinii Zoologice din Turda, Mate Csaba.

Inainte de a fi deschisa, institutia urmeaza sa fie omologata european si sa fie partenera a Federatiei Europene a Gradinilor Zoologice si Acvariilor (EAZA). Potrivit planului, in aceasta toamna se vor continua amenajarile interioarelor, urmand ca in primavara anului 2014 sa aiba loc autorizarea si calificarea personalului.

„Lucrari de exterior nu se pot face, le vom continua in primavara. Atunci vom aduce animalele si va avea loc o sesiune de calificare pentru personal”, a aratat directorul Gradinii Zoologice. Potrivit acestuia, la Zoo Turda ar mai trebui angajati inca 20 de oameni, pentru siguranta animalelor primite prin intermediul EAZA.

„Vom avea girafe, rinoceri, animale pe care nu putem sa le mutam de colo-colo si trebuie sa fim pregatiti. Lucram cu EAZA in asistenta tehnica si planificam, impreuna cu ei, cum vom aduce animalele. Trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca nu vorbim despre 10 calculatoare si 10 experti. In tarile din Vest, la angajare vin doar studenti la Biologie si la Medicina veterinara si va trebui sa gasim o modalitate de a-i stimula si aici sa faca la fel”, a aratat Mate.

Reprezentantii Zoo Turda spun ca Gradina se va deschide in septembrie 2014. „Este greu de estimat cand se va deschide, noi speram cat mai repede, pentru a satisface curiozitatea publicului”, a aratat Mate Csaba. El a punctat ca, in cel mai bun caz, Zoo Turda se va putea deschide in septembrie 2014.

Gradina Zoologica din Turda este reconstruita pe o suprafata de 5,3 hectare si va contine spatii special amenajate pentru animale semidomestice: lame, camila, iaci, dar si animale din savana, precum si unele specii de reptile si maimute. De asemenea, potrivit proiectului, gradina zoologica va avea si un loc de agrement, acvarii si terarii.

Primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie a aratat ca s-au depasit problemele contractuale ale gradinii cu constructorul si ca lucrarile pe santier intra in linie dreapta. „Finantarea exista pentru lucrari, a intrat in conturile primariei. Sperantele noastre legate de constructor sunt sa finalizam constructiile la nivel de infrastructura pana la sfarsitul anului, iar finisajele, pana in primavara, iar la jumatatea anului sa populam gradina cu specii exotice”, a conchis Stefanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *