Votul Parlamentului European lasa biocarburantii in aer

Votul Parlamentului European lasa biocarburantii in aer
Votul Parlamentului European lasa biocarburantii in aer

Parlamentul European a votat, la 11 septembrie, pentru limitarea cotei de participatie a biocarburantilor de prima generatie (din culturi agricole) la atingerea tintei de 10% energie regenerabila din totalul energiei utilizate in sectorul de transporturi pana in 2020.

Cu toate acestea, europarlamentarii au decis sa nu se ia in considerare emisiile provenite din schimbarea indirecta a destinatiei terenurilor (ILUC) pentru producerea de biocombustibili pana in 2020.

ILUC are loc atunci cand terenurile folosite initial pentru productia de hrana sunt convertite pentru productia de biocombustibili. Astfel, culturile destinate alimentatiei sunt ”mutate” pe terenuri non-agricole ce stocheaza dioxidul de carbon (paduri, zone umede), provocand astfel cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera.

”Votul de azi ridica problema disponibilitatii Parlamentului European de a aduce pe calea cea buna politica UE in domeniul biocarburantilor. Pana cand un acord nu va fi stabilit, este incert care va fi viitorul biocarburantilor atat pentru investitori, cat si pentru mediu. In schimb, exista siguranta faptului ca cetatenii europeni vor trebui sa plateasca in continuare in urmatorii sapte ani pentru biocarburantii care polueaza mai mult decat combustibilii fosili pe care ar trebui sa-i inlocuiasca”, a declarat Nusa Urbancic, manager pentru combustibili sustenabili in cadrul Federatiei Transport and Environment din Bruxelles.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente