Un nou acord de mediu, pregatit pentru Chevron

Chevron a ob?inut certificatul de urbanism ?i în comuna unde primarul refuzase ini?ial s? dea aviz
Un nou acord de mediu, pregatit pentru Chevron
Un nou acord de mediu, pregatit pentru Chevron

In ultimul an, subiectul gazelor de sist a starnit reactii negative puternice, atat in randul organizatiilor de mediu cat si al unei parti a societatii civile. In ciuda faptului ca, la nivel european, numeroase state au respins sau au blocat explorarea gazelor de sist, autoritatile de la noi din tara sunt mai darnice, avizand, de fiecare data, procedurile care permit demararea operatiunilor de explorare a acestor zacaminte.

Compania Chevron urmeaza sa obtina cel de-al patrulea acord de mediu pentru explorarea gazelor de sist, tot in regiunea Vaslui. Desi locuitorii din zona s-au impotrivit cu vehementa, autoritatile locale vasluiene au decis sa emita acordul de mediu pentru explorarea gazelor de sist in comuna Puiesti.
Decizia ii apartine Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, care a analizat (in cadrul Comisiei de Analiza Tehnica – CAT) documentatia depusa de catre compania americana. „Dupa analiza raportului de evaluare a impactului asupra mediului, membrii CAT au luat decizia de emitere a acordului de mediu pentru proiectul < Lucrari de amenajare si foraj pentru zona de explorare Puiesti >. Continutul raportului este in conformitate cu legislatia in vigoare si are toate informatiile necesare luarii unei decizii in ceea ce priveste emiterea acordului de mediu”, a declarat directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, Madalina Nistor.

Mai multe ONG-uri s-au solidarizat cu localnicii din zonele unde Chevron urmeaza sa demareze explorarea gazelor de sist, anuntand ca pe data de 8 februarie vor organiza un amplu protest, in mai multe orasele ale tarii.

Chevron Romania mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui, obtinute in urma cu un an, pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Silistea – Pungesti, Paltinis – Bacesti si Popeni – Gagesti.

Totodata, compania petroliera a obtinut, in baza acordului de mediu si a altor avize de la alte autoritati, prima autorizatie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmeaza sa fie montata sonda de explorare de la Silistea – Pungesti.
Autorizatia a fost acordata de Consiliul Judetean Vaslui la inceputul lunii octombrie 2013, lucrarile de amenajare a platformei fiind demarate in 2 decembrie 2013.

In tara noastra exista 17 comune care au emis hotarari de Consiliu Local, prin care se interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice in perimetrul administrat: Ghiroda si Mosnita, judetul Timis, si Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Gagesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuta, Tutova, Bacesti si Pochidia din judetul Vaslui.

* Patru state americane au reclamat cazuri de contaminare a apei, din cauza gazelor de sist

In cel putin patru state americane au fost primite, recent, sute de plangeri privind contaminarea surselor de apa cu petrol sau gaz, iar poluarea a fost confirmata in cazul unora, potrivit presei internationale.

Associated Press a cerut date privind plangerile legate de exploatarile gazelor de sist in Pennsylvania, Ohio, Virginia de Vest si Texas, si a gasit diferente mari in felul in care autoritatile dezvaluie aceste probleme. Potrivit publicatiei, cel mai transparent s-a dovedit statul Texas.

Conform Associated Press, numai in statul Pennsylvania s-au inregistrat, in 2013, 398 de reclamatii privind poluarea cu petrol sau gaz a surselor locale private de apa potabila, iar in 2012 au existat 499 de plangeri. Printre motivele plangerilor se numara reducerea debitului de apa, poluarea cu gaz sau alte substante. Mai mult de 100 de astfel de cazuri au fost confirmate in ultimii cinci ani, relateaza respectiva publicatie.

Extragerea combustibililor din depozitele de sist presupune pomparea a sute de mii sau chiar milioane de litri de apa, sare si substante chimice in pamant pentru a sparge roca in vederea eliberarii gazului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *