Un nou caz „Bordei” in Drumul Taberei: Aberanta distrugere a Parcului Moghioros

Unul dintre ultimele parcuri de cartier din Bucuresti a devenit recent tinta unei megaafaceri imobiliare.
Parcul Moghioros, singurul statiu verde de dimensiuni semnificative din cartierul Drumul Taberei, este vanat insistent pentru un proiect rezidential de mari dimensiuni. In spatele afacerii se afla un dezvoltator imobiliar australian, South Pacific Group, care mai deruleaza sapte proiecte in Bucuresti.
In proiectul din Drumul Taberei, compania australiana a cooptat deja doi oameni politici cu sanse reale ca in urmatorii ani sa se afle la carma sectorului 6, unde se afla amplasat Parcul Moghioros. Afacerea este derulata dupa modelul prin care firma australiana a preluat si islazul comunal din Snagov, o alta afacere controversata a ultimilor ani.
Liberalul Antonel Tanase (foto stanga), secretar de stat in Ministerul Transporturilor, si pesedistul Dan Darabont (foto dreapta), fostul primar al sectorului 6, au fost cooptati deja in echipa de consilieri a South Pacific Group, societate infiintata de cetateanul australian George Prelea, impreuna cu fiul sau, Andrew, si un partener de afaceri, Richard Gardner.
Surse apropiate afacerii sustin ca Prelea se afiseaza frecvent in restaurantele de lux ale Bucurestiului impreuna cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Antonel Tanase, candidatul PNL la Primaria sector 6. Antonel Tanase a fost si consilier general in Primaria Capitalei, cat timp viceprimar a fost Ludovic Orban, pozitie din care s-a implicat activ in lansarea unor proiecte ale South Pacific Group. Martori la eveniment sustin ca secretarul de stat Tanase a fost prezent si a vorbit laudativ la manifestarea prilejuita de implinirea unui an de la inaugurarea lucrarilor pentru Ansamblul Rezidential Baneasa – Straulesti, Proiect Pilot in cadrul „Programului de Construire a Locuintelor Proprietate Personala pentru Angajatii Ministerului Apararii”. Teoretic, sub egida acestui program, South Pacific Group ar fi trebuit sa construiasca la Straulesti 10.000 de locuinte destinate ofiterilor romani.
Ansamblul Rezidential Baneasa – Straulesti este primul proiect prevazut de Convetia – cadru semnata cu Ministerul Apararii, in vederea dezvoltarii unui numar semnificativ de unitati locative destinate cadrelor militare.
Potrivit site-ului companiei, „in septembrie 2004, Grupul South Pacific a incheiat un acord pe termen lung cu Ministerul Apararii, pentru proiectarea si constructia a 10.000 de case in zona Baneasa-Straulesti, precum si a mai multor centre comerciale destinate personalului din acest minister”. MApN a comunicat la momentul contractului ca printre criteriile care au stat la baza desemnarii South Pacific ca dezvoltator al ansamblului imobiliar a fost si acela de a furniza solutii pentru realizarea drumurilor si a utilitatilor. Insa, la receptia caselor, beneficiarii s-au trezit fara drumuri, locurile de parcare platite, precum si fara utilitati. Asta, desi in articolul 1 din contractul semnat cu South Pacific Constructii se specifica „construirea de catre Antreprenorul General sau subantreprenorii acestuia pentru beneficiar a unei locuinte la cheie”, iar acordurile erau precizate clar intr-o anexa a contractului.
Pentru a pune mana pe acest contract gras, South Pacific Constructii a fost recomandata de catre Guvernul Australiei. Jacqueline Davison, oficialul australian care apare pe recomandarea pentru South Pacific, a afirmat la momentul izbucnirii acelui scandal ca nu-si aduce aminte sa fi semnat scrisoarea. Davison a spus insa ca „nu se poate pune in discutie faptul ca ei (personalul diplomatic) au scris-o (recomandarea – n.r.) si eu am semnat-o”. Fostul consul la Bucuresti a precizat ca isi aduce aminte de faptul ca din personalul din subordinea ei, cel care a efectuat cea mai mare parte a muncii la proiectul cartierului destinat personalului Armatei, Liviu Buzila, a parasit slujba pentru a se angaja la South Pacific Constructii. Asadar, utilizarea unor oficiali pentru a pune mana pe contracte grase si terenuri pare sa fie un instrument indelung exersat de dezvoltatorul australian.
Dan Darabont este asociat la una din firmele subcontractate ale lui South Pacific Constructii in proiectul Straulesti. Si el apare frecvent la evenimentele organizate de George Prelea, fiind citat in comunicarea oficiala a companiei printre personalitatile care sunt alaturi de proiectele dezvoltate de aceasta.

Vile si mall, in loc de parc

Pentru parcul Moghioros, South Pacific Constructii are in vedere dezvoltarea unui cartier de vile si blocuri cu patru etaje si a unui centru comercial. Oficialii companiei nu se sfiesc sa declare in piata ca decizia schimbarii destinatiei parcului va fi luata in urma unui referendum local organizat in sectorul 6 de viitorul primar al acestuia. Compania este pregatita atat pentru situatia in care la carma sectorului va ajunge liberalul Antonel Tanase, cat si pentru pesedistul Dan Darabont. Acestia vor convinge consiliul local in care australienii de la South Pacific Constructii spera ca aceste doua partide sa detina majoritatea sa aprobe organizarea referendumului.
Antonel Tanase este un personaj care mai are la activ actiuni cvasi-similare. Astfel, in calitatea sa de lider al consilierilor liberali din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, el a dat o serioasa mana de ajutor omului de afaceri Costel Costanda ca sa puna mana pe o halca din Satul Francez, la schimb cu o mult mai putin atractiva bucata din Parcul Bordei. „Eu voi vota acest proiect. In felul asta, si Parcul Bordei este salvat. Transferul de terenuri e posibil deoarece terenul din Satul Francez este trecut in proprietatea privata a municipalitatii”, a explicat Tanase cand i-a facut acest cadou afaceristului Constanda, dupa ce plin de ipocrizie i-a acuzat pe ceilalti consilieri din Alianta ca fac jocurile afaceristului, ca sunt demagogi si ca nu vor sa salveze Parcul Bordei. Cu sprijinul discret al consilierului Antonel Tanase, Constanta s-a facut stapan peste un teren evaluat lejer la 200 de milioane de euro, intr-una dintre cele mai interesante zone ale Bucurestiului.

Precedentul Snagov

Metoda referendumului a mai fost utilizata cu succes de South Pacific Constructii si la Snagov, cu largul concurs al primarului local Apostol Musat. Referendumul de la Snagov cu privire la construirea unei piste de Formula 3 pe islazul comunal a fost doar o manevra prin care aceasta firma sa capete la pret minim un teren evaluat pe piata libera la peste 200 milioane de euro. La prima citire a anuntului privind acest referendum, rezulta ca, la Snagov, South Pacific Group va primi in concesiune teren pe islazul comunei pentru a construi o pista de raliu si un complex comercial. In realitate, referendumul a fost de fapt portita legala necesara pentru aducerea in intravilanul localitatii a terenurilor unei mari afaceri imobiliare.
„Sunteti de acord cu schimbarea categoriei de folosinta a unei suprafete de 56 ha din islazul comunal, in categoria de folosinta curti-constructii?” La aceasta intrebare au fost invitati sa raspunda cu „Da” sau „Nu” snagovenii la referendum. Nicio vorba despre destinatia viitoare a islazului. De altfel, la o prima lecturare a proiectului Grand Prix One prezentat de South Pacific Group se poate observa ca suprafata necesara este de doar 22,7 ha si nu de 56 ha, cat are islazul Snagov.

Source: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *