Verdele, jumulit la negru

HUNEDOARA. De la inceputul acestui an, pe raza judetului au fost constatate, de catre jandarmi, 17 incalcari de natura contraventionala ale legilor ce reglementeaza activitatea de transport a materialului lemnos. Au fost aplicate amenzi insumand 11.400 de lei.
Particulare sau de stat, padurile sunt din ce in ce mai exploatate pentru lemnul de pe care se scot bani buni. Gaterele par a se inmulti, afacerile de acest fel dovedindu-se cat se pote de profitabile si prin prisma ilegalitatilor pe care le comit, cu buna stiinta, multi dintre cei care au afaceri in domeniul exploatarilor forestiere. Cea mai folosita smecherie: documentul de insotire a marfii este folosit pentru mai multe transporturi, nedeclarandu-se in acest fel toata cantitatea de lemn taiata din fondurile forestiere. Valea Jiului nu este nici ea ocolita de aceste nereguli, cei prinsi in fapt fiind, de cele mai multe ori, agresivi. „Din cele 17 sanctiuni contraventionale aplicate de jandarmii hunedoreni pentru incalcarea legislatiei in ceea ce priveste transportul materialului lemnos, sapte amenzi, totalizand 7.300 de lei, au fost aplicate in zona Vaii Jiului. Cele mai multe sanctiuni contraventionale au fost aplicate in zonele Polatiste, Jiet, Cimpa si Taia”, informeaza Nicolae Raducu, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara. Faptele constatate de jandarmi nu pot fi incadrate in categoria infractiunilor de furt, intrucat materialul lemnos provine din exploatari legal constituite, dar lipsa documentelor de insotire a transportului sau intocmirea acestora eronat constituie abateri contraventionale.
In cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean „Decebal” Hunedoara sunt sapte posturi montane de jandarmi (Campu lui Neag, Straja, Parang, Pui, Nucsoara, Rau de Mori si Costesti). Jandarmii din aceste posturi executa misiuni permanente pe traseele montane din muntii Retezat, Valcan, Parang si muntii Surianu, pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale, dar si pentru sprijinirea turistilor aflati in dificultate.

Source: 24h online

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente