Tunul Romsilva

Premierul Calin Popescu Tariceanu pregateste emiterea unei Hotarari de Guvern prin care se urmareste stergerea urmelor jafului la care a fost supusa in ultimii trei ani Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva si care poate distruge silvicultura romaneasca

Artizanii proiectului actului normativ, intrat in posesia ZIUA, sunt ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos, si directorul general al Romsilva, Dan Ioan Aldea, personaj protejat de liderul liberal Dan Radu Rusanu. Motivatia oficiala a acestui proiect este nevoia unei reorganizari a RNP pentru rentabilizarea activitatii. In realitate insa se doreste desfiintarea regiei si transformarea ei in mai multe societati comerciale care vor fi capitalizate cu patrimoniul Romsilva si instrainate apoi catre anumiti oameni de afaceri.

Asa-zisa reorganizare pusa la cale de Dan Ioan Aldea si adoptata de Dacian Ciolos presupune in primul rand schimbarea titulaturii din Regia Nationala a Padurilor-Romsilva intr-un sec Romsilva. Apoi, pentru a se musamaliza managementul dezastros din ultimii ani, cele 41 de directii din tara se vor transforma in unitati fara personalitate juridica. Soarta pe care o va avea si Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), elita cercetarii silvice romanesti. Astfel, se vor infiinta 27 de unitati cu personalitate juridica, dintre care 22 de parcuri nationale si inca cinci unitati ce vor putea fi vandute in orice clipa.
Acelasi proiect mai prevede ca Romsilva sa se ocupe de „cercetare – dezvoltare in stiinte naturale si inginerie” si de „elaborarea de studii de impact asupra mediului, bilanturi de mediu, studii pedo-stationale, conditionarea, conservarea si testarea calitatii semintelor forestiere, testarea in vederea omologarii de substante utile pentru silvicultura (pesticide, erbicide, ingrasaminte, stimulatori etc.)”. Numai ca aceste activitati de cercetare nu pot fi facute de un agent economic oarecare, fiind atributele unui institut de cercetare specializat. De asemenea, Romsilva se va ocupa de „cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase” si de „cultivarea legumelor, a specialitatilor horticole si a produselor de sera”. O alta atributie a regiei va fi „cultivarea fructelor, nucilor, a plantelor pentru bauturi si mirodenii”. Totodata, initiatorii acestui proiect vor ca regia sa se ocupe si de „tranzactii imobiliare”, dar sa desfasoare si activitati de mare anvergura cum ar fi „exploatarea, repararea si intretinerea navelor si barcilor”, „constructii de cladiri”, „extractia pietrei, nisipului si argilei” precum si „comert cu ridicata si cu amanuntul”. Totodata, Romsilva va efectua si „transporturi terestre de calatorii.

Contrar legii
Acest proiect legislativ contravine flagrant prevederilor stabilite de Legea nr.462008 – Codul silvic. In acest sens, transformarea celor 22 de parcuri naturale in unitati cu personalitate juridica proprie contravine prevederilor legale. Aceste parcuri se afla in structura Regiei Nationale a Padurilor- Romsilva pe baza de contract de administrare incheiat cu Ministerul Mediului in ianuarie 2004 si ca atare nu apartin efectiv de regie. Prin lege, parcurile nationale au ca scop protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita. Astfel, acestea nu pot fi transformate in societati comerciale care ulterior vor instraina patrimoniului.

Cine este Aldea
Dan Ioan Aldea a fost numit in 2005 in postul de director al Fondului forestier din cadrul Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva de catre fostul ministru Gheorghe Flutur, fiind prima functie de conducere a acestuia. Ulterior, el a fost promovat director general de catre fostul ministru Dan Motreanu, dupa debarcarea la inceputul lui 2007 a lui Simion Maftei, personaj apropiat de ex-ministrul Gheorghe Flutur. Sub mandatul lui Aldea, conturile regiei au fost devalizate, in paralel facandu-se imprumuturi bancare foarte mari si nejustificate. Mai mult, tot sub conducerea lui Aldea, pretul la masa lemnoasa pentru consumul populatiei a crescut semnificativ, scazand in schimb cel pentru agentii economici.

Agentie de turism pentru finul sefului
Asa-numita „reorganizare” a Regiei Nationale a Padurilor Romsilva aduce si cateva surprize neplacute pentru silvicultori.
Practic, proiectul de act normativ elimina „transferul in interesul serviciului” si nu mai exista negocierea anuala cu sindicatele a contractului colectiv de munca. In schimb, „Romsilva se poate asocia cu alte persoane juridice si fizice, romane sau straine, pentru realizarea unor activitati de interes comun, corespunzatoare obiectului sau de activitate” si poate „constitui asociatii sau fundatii, persoane juridice fara scop patrimonial, in conditiile legii”.
Tandemul Ciolos-Aldea vrea sa infiinteze si o agentie de silvoturism care are ca obiect atragerea de turisti pentru structurile de cazare ale regiei. Interesant este ca agentia va fi condusa de finul lui Aldea, Dragos Magureanu, fiul consilierei juridice a RNP, Aurelia Malaescu. Acesta va avea mana libera sa faca ce vrea cu structurile de cazare, inclusiv sa le vanda.

Pentru protejatul lui „Pinalti”
Actualul director general al Romsilva nu l-a uitat nici pe predecesorul sau, Simion Maftei, numit in functie de fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur.
Pentru Maftei, Aldea vrea sa infiinteze la Piatra Neamt, oras unde primar este Gheorghe Stefan, zis Pinati, si el protector al fostului director RNP, societatea comerciala „Silvafruct”.
Aceasta urmeaza sa se ocupe de colectarea si prelucrarea fructelor de la toate directiile silvice din tara. Trebuie precizat ca Simion Maftei a fost cel care l-a angajat la Romsilva pe finul lui Aldea, Dragos Magureanu, tocmai in perioada cand aveau loc disponibilizari de personal silvic.
Directorul Aldea are grija si de unii dintre actualii angajati ai Romsilva. Astfel, directorul RNP a decis ca dupa ce va fi emisa Hotararea de Guvern, consilierul juridic Aurelia Malaescu si directorii Cristian Apostol si Gheorghe Dima vor prelua Unitatea de Prelucrare si Industrializare a Lemnului Bucuresti, precum si Muzeul Cinegetic al Carpatilor „Posada” din judetul Prahova.
Unitatea de prelucrare a lemnului va include toate centrele de exploatare, prelucrare si comercializare a masei lemnoase din Romania, inclusiv gaterele si circularele care debiteaza lemnul de la Romsilva.

Source: Universul Padurii

Articolul precedentCu drujba in Catalunya
Articolul următorVerdele, jumulit la negru

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente