Un nou studiu stabileste o corelare foarte clara intre frecventa cazurilor acute de leucemie la copii si proximitatea fata de centralele nucleare

Un nou studiu stabileste o corelare foarte clara intre frecventa cazurilor acute de leucemie la copii si proximitatea fata de centralele nucleare

Jurnalul International de Cancer a publicat in numarul din ianuarie 2012 al revistei sale un nou studiu realizat in Franta, care stabileste o corelare foarte clara intre frecventa cazurilor acute de leucemie la copii si proximitatea fata de centralele nucleare. Acest studiu vine sa confirme un studiu realizat in 2008 in Germania, de Registrul de Cancer din Mainz, care ajungea la aceeasi concluzie.

 

Studiul se numeste „Leucemia la copiii din jurul centralelor nucleare din Franta – studiul Geocap, 2002-2007” si a fost coordonat de o echipa de experti de la Institutul National de Sanatate si Cercetari Medicale din Franta (INSERM) si de la Institutul de Radioprotecte si Siguranta Nucleara (IRSN), precum si de Registrul national de cancer la copii al spitalului Villejuif din Paris. Cea mai importanta concluzie a acestui studiu este ca, in perioada 2002-2007, in Franta, incidenta cazurilor de leucemie la copii s-a dublat la copiii cu varste de pana la 5 ani.

Studiul reconfirma concluziile unui demers similar realizat in Germania – Studiul KiKK din decembrie 2007 – si anume ca incidenta cazurilor de leucemie la copii se dubleaza la copiii de pana la 5 ani ce locuiesc pe o raza de pana la 5 km fata de centralele nucleare, comparativ cu copiii ce locuiesc la distante egale sau mai mari de 20km.

Studiul realizat recent in Franta are un esantion reprezentativ la nivel national, incluzand 2.753 de cazuri de leucemie la copii, diagnosticate intre anii 2002 si 2007 si un grup de control de 30.000 de persoane. Adresele subiectilor au fost geo-codate in jurul a 19 centrale nucleare.

Acest studiu readuce in atentia publica si rezultatele unei cercetari publicate de revista Academiei Nationale din Statele Unite ale Americii, care vorbeste despre riscurile crescute de aparitie a cancerului la care sunt expusi copiii si femeile ca urmare a expunerii la radiatii ionizante. Reglementarile actuale in privinta radiatiilor si a activitatii nucleare ignora disproportia dintre efectele negative considerabil mai mari asupra sanatatii in cazul copiilor si femeilor. Impactul asupra sanatatii in urma expunerii la radiatii ionizante nu se refera doar la aparitia cancerului sau leucemiei, ci si la pierderea imunitatii si fertilitate scazuta, si un grad crescut de incidenta a bolilor de inima sau a unor mutatii genetice in cazul nou-nascutilor.

„Studii realizate in Rusia au demonstrat ca expunerea la radiatii ionizante in cazul femeilor insarcinate a condus la mutatii genetice, acestea fiind transmise la a treia si a patra generatie de copii”, a declarat Sascha Gabizon, director international al Retelei „Mediul si Sanatatea Femeilor” – WECF.

„Victimele energiei nucleare nu vor fi niciodata despagubite, avand in vedere ca industria nucleara plateste asigurari artificial de mici, insemnand ca atat contribuabilii actuali cat si generatiile viitoare vor plati atat un pret economic, cat si cu sanatatea lor”, a mai adaugat Gabizon.

WECF este o retea unica ce reuneste peste 100 de organizatii din lumea intreaga ce militeaza pentru drepturile femeilor si un mediu curat. Aceasta lucreaza in parteneriate multi-sectoriale, demonstrand alternative de dezvoltare durabila la nivel local si promovand politici globale echitabile si sustenabile.

Fundatia TERRA Mileniul III isi reafirma pe aceasta cale pozitia clara impotriva construirii unor noi reactoare nucleare si pentru inchiderea treptata a celor existente.

„Atata vreme cat nestiinta si neputinta noastra de a solutiona problemele energeticii nucleare vor ramane in grija generatiilor viitoare, energia nucleara nu poate fi considerata o solutie in sprijinul dezvoltarii durabile”, sustine Ioana Ciuta, director executiv.

TERRA Mileniul III precizeaza ca in Romania nu exista niciun studiu comparativ pentru care sa arate daca in prezent exista mai mule cazuri de leucemie sau cancer in Cernavoda fata de alte orase sau fata de perioada de dinanite de 1996 (data la care a fost pus in functiune reactorul 1), in ciuda semnalelor trase de organizatii neguvernamentale cu privire la emisiile crescute de tritiu de care sunt responsabile reactoarele de tip CANDU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *