Un nou tip de agricultura : agricultura pe verticala

090630-02-farm-towers-skyfarm_big.jpgNumerosi oameni de stiinta au dezbatut problema atat de stringenta a hranirii populatiei de pe Terra in conditiile cresterii ei numerice si modificarii conditiilor de clima continue . In prezent se cauta permanent solutii pentru a rezolva aceasta prioritate globala.

Intr-un studiu de data recenta s-a aratat ca ” salatele viitorului ar putea fi servite in continuare in vase obisnuite, dar ingredientele lor ar putea fi crescute in zgarie-nori ” .
Aceasta este speranta oamenilor de stiinta si arhitectilor care dezvolta o strategie unica necesara pentru a hrani o populatie in continua crestere pe o planeta cu pamanturi cultivabile limitate .” Peste inca 40 de ani populatia planetei se va mari cu 3 miliarde de oameni ” a spus Dickson Despommier , profesor in sanatate publica la Universitatea Columbia din New York , SUA . ” Va trebui sa gasim si alte metode pentru a-i hrani ” a mai adaugat omul de stiinta. Solutia cu care a venit el se va ” gasi ” undeva in mijlocul centrelor urbane. El a propus construirea de edificii inalte care sa adaposteasca pe fiecare etaj diverse culturi pornind de la salata si 090630-03-seawater_big.jpgpana la cereale.

Asa numita agricultura pe verticala ar putea aduce hrana atat de necesara la indemana populatiei si reduce emisiile de carbon in atmosfera generate de transportul lor maritim si terestru.

Acest concept de agricultura la scara planetara a pornit de la o tehnologie deja in uz in diverse zone ale globului in cadrul asa-numitelor sere high-tech . Este foarte mult timp de cand se utilizeaza metoda hidroponica tot pentru a se restrange spatiul destinat culturilor agricole in vederea economisirii lui si pentru costuri mai reduse de productie .

090630-01-vertical-farming-pyramid_big.jpg

Pentru moment aceasta agricultura pe verticala va ramane doar o idee a mai adaugat omul de stiinta aratand ca va trebui sa se gaseasca mijloacele necesare sustinerii acestor recolte pe verticala . Bruce Bugbee , psiholog la Universitatea Utah in Logan este unul dintre cei care combat aceasta viziune criticand costurile uriase pe care implementarea acesui tip de agricultura le va cauza ( mai ales costurile cu energia electrica).

Sursa:  nationalgeographic.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *