In plin sezon al culesului de vie, mustul este bautura cea mai savurata. Atentie, insa! Specialistii spun ca acesta ofera multe substante benefice organismului, insa poate predispune totodata ingrasarii sau poate agrava unele probleme de sanatate.
Efecte benefice
Sucul proaspat de struguri este bogat in vitamine, polifenoli si in minerale ceea ce duce la stimularea sistemul nervos si la reducerea retentei de apa.
Mustul preia din substantele nutritive ale fructelor din care provine si este indicat persoanelor care sustin eforturi intelectuale intense, dar si celor in convalescenta, deoarece stimuleaza imunitatea si refacerea organismului prin continutul ridicat de vitamina C.
Iti protejeaza inima si sistemul circulator prin antioxidantii numerosi care neutralizeaza radicalii liberi.
Cel mai bun must este cel obtinut acasa. Sucul astfel obtinut pastreaza vitaminele si mineralele din strugurii proaspeti.
Efecte negative
Pentru ca prin stoarcere noi luam de la strugure doar continutul bobului si pierdem ceea ce este mai important si anume coaja si samburii, nu putem spune ca mustul este o bautura foarte recomandata.
„Daca vorbim despre calitatea nutritiva, nu putem compara sucul natural cu fructul proaspat, fie el must sau oricare alt suc natural.
Dar daca ne referim strict la must, acesta abunda in apa si zahar, deci contine foarte multe calorii si predispune consumatorul la complicatii, mai ales daca acesta are tulburari de glicemie sau diabet.
Mai mult, prin stoarcere se pierd, odata cu coaja si fibrele alimentare, atat de importante in mentinerea unei greutati ideale.
Si mare atentie la mustul care a inceput sa fermenteze! Prin fermentatie, scade cantitatea de vitamine si antioxidanti. Iar pe langa problemele digestive pe care le poate da, el este deja bautura alcoolica, nerecomandata minorilor si persoanelor cu probleme de sanatate.
Si chiar daca va doriti sa pastrati pentru mai mult timp o sticla de must, nu adaugati conservanti sau aspirina”, spune Ghe. Mencinicopschi.
Pe langa faptul ca pot produce reactii adverse persoanelor cu diferite afectiuni, mustul imbuteliat are foarte putine calitati nutritive.
Mustul nu este recomandat nici persoanelor care sufera de anemie.