Un producator de panouri solare ofera un miliard de euro pentru uzinele Opel din Germania

0
447

SolarWorld vrea sa devina cel mai mare constructor european de autovehicule ecologice
masini ecologice

Producatorul german de panouri solare SolarWorld pregateste o oferta de un miliard de euro pentru preluarea celor patru uzine din Germania ale constructorului german Opel, divizie a grupului american General Motors, cu ajutorul carora intentioneaza sa devina cel mai mare producator european de autovehicule ecologice, a anuntat miercuri SolarWorld intr-un comunicat, transmite AFP, citat de Agerpres.

SolarWorld, societate care in 2007 a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 700 milioane de euro, intentioneaza sa ofere 250 de milioane de euro in numerar si 750 milioane de euro sub forma de linii de credit pentru preluarea uzinelor Opel. Oferta este insotita insa de doua conditii, respectiv, Opel trebuie sa se separe complet de firma mama General Motors, aflat in prezent in pragul falimentului, si obtinerea de la guvernul de la Berlin a unor plati compensatorii de 40.000 de euro pentru fiecare angajat de la Opel, adica un total de un miliard de euro.
In cazul in care oferta va avea succes, SolarWorld va prelua cele patru uzine pe care Opel le are in Germania (la Russelsheim, Bochum, Eisenach si Kaiserslautern) precum si centru de cercetare-dezvoltare de la Russelsheim, acesta fiind unul dintre cele mai importante centre de acest fel pe care General Motors le are in intreaga lume.

Uzina de la Russelsheim are 16.000 de angajati care produc aproximativ 270.000 de autovehicule pe an marcile Vectra, Signum si noul Insignia. Complexul de la Bochum regrupeaza trei uzine care numara 5.300 de angajati si produce aproximativ 240.000 de autovehicule Zafira si Astra pe an. La uzina de la Eisenach, in fosta RDG, sunt 1.800 de salariati care produc modelul Corsa. La uzina de la Kaiserslautern muncesc 2.300 de salariati care produc piese componente.

Specialistul in productia de panouri solare a subliniat ca vrea sa faca din Opel ‘cel mai mare constructor european de automobile ecologice’. Pe langa continuarea productiei la cele patru uzine, SolarWorld vrea sa dezvolte si ‘o noua generatie de automobile cu emisii reduse si cu un consum redus de energie’.

SolarWorld are 2.000 de angajati si nu este activ decat in domeniul tehnologiilor solare. Comparativ, Opel numara aproximativ 26.000 de angajati in Germania. SolarWorld a tinut sa precizeze ca nu este la prima sa oferta de preluare, dupa ce a platit 100 milioane de euro pentru preluarea activitatilor din domeniul energie solare ale grupului Shell. In plus, SolarWorld sustine ca lucreaza de mai multi ani la dezvoltarea de autovehicule electrice.

Cu toate acestea analistii nu cred ca aceasta oferta este una serioasa. ‘Chiar daca sunt seriosi este total absurd. SolarWorld vrea doar sa se vorbeasca de el, atata tot’, a apreciat Jurgen Pieper, analist la Bankhaus Metzler. Oferta surpriza a provocat totusi o scadere de 15 procente a cotatiei actiunilor SolarWorld la Bursa de la Frankfurt.
Dupa ce a suferit de pe urma scaderii vanzarilor, dar si a problemelor cu care se confrunta firma mama GM, Opel s-a adresat recent guvernului de la Berlin pentru un ajutor financiar de urgenta. Firma GM Europe, care pe langa Opel produce si autovehicule marcile Cadillac, Saab si Chevrolet, a anuntat insa ca nu are intentia de a lasa Opel sa intre in faliment. Opel este un constructor auto care a luat nastere in 1899 si din 1929 face parte din grupul General Motors. Pe langa uzinele Opel din Germania, firma GM Europe mai este prezent la Saragossa (Spania), Gliwice (Polonia), Ellesmere Port (Marea Britanie), Anvers (Belgia) si Sankt Petersburg (Rusia).

Sursa: Ziua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.