Un program al Facultatii de Fizica arata studentilor secretul afacerilor cu energie de la soare

0
419
Ponta: Fără legea privind certificatele verzi, creşte cu 50% impactul în factură a componentei de energie regenerabilă
Un program al Facultatii de Fizica arata studentilor secretul afacerilor cu energie de la soare

Incurajati de amploarea afacerilor cu energie verde, tinerii romani au cautat scoli care sa-i invete cum ies banii din resurse aflate la indemana, precum vantul sau soarele. Asa a devenit profesorul Ioan Stamatin, de la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti, mentorul unor studenti nonconformisti, cu care a initiat masterul „Surse de energie regenerabile si alternative”.
O afacere dupa soare
„Studentii vin de peste tot. Am copii de la Fizica, de la Politehnica, dar si de la Arhitectura”, marturiseste Ioan Stamatin, coordonatorul ineditului master. Tinerii invata fizica, chimie si matematica, dar cireasa de tort sunt cursurile legate de management, unde afla cum se porneste un business. „Masterul e conceput ca o perspectiva de afacere.

O idee ar fi service-urile pentru panourile fotovoltaice, usor de pornit cu o mie de euro”, explica profesorul Stamatin. Absolventii care nu se incumeta sa intre in competitie cu producatorii- gigant din industria verde ajung sa lucreze pentru ei.
„Unii fac proiecte de Green Building la primarii, altii dezvolta sisteme de iluminat pentru firme straine. Salariile pot ajunge la cateva mii de euro, pentru ca sunt putini specialisti la acest moment”, spune dascalul.
Un master putin cunoscut
Pentru moment, singura sectie de master in resurse regenerabile a Universitatii Bucuresti este mai apreciata peste hotare, decat in tara. „Deocamdata avem doar 14 cursanti. Ne-am straduit mult sa avem credibilitate. Am participat la targuri, la conferinte si, in trei ani, rezultatele cercetarilor noastre au fost citate in peste 500 de publicatii internationale”, se mandreste Ioan Stamatin. Alaturi de echipa sa, acesta a reusit sa realizeze materiale nanocompozite folosite la paletele eoliene.

Cititi mai mult: Scoala tinerilor pasionati de energia verde – Educatie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/coala-tinerilor-pasionai-de-energia-verde-1007006.html#ixzz2A6b8ijMt
EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.