Un zimbru din Romania a fost inclus in ce mai mare proiet european de salvare a speciei

Un zimbru din Romania a fost inclus in ce mai mare proiet european de salvare a speciei
Un zimbru din Romania a fost inclus in ce mai mare proiet european de salvare a speciei
Un zimbru din Romania a fost inclus in ce mai mare proiet european de salvare a speciei

O femela din Rezervatia de zimbri Slivut-Hateg a fost inclusa in cel mai mare proiect european derulat de organizatiile de mediu WWF-Romania si Rewilding Europe cu scopul de a salva de la disparitie cel mai mare mamifer de pe continent si de reintroducere a speciei in mediul natural din care a provenit.

Proiectul prevede ca femela din Rezervatia Hateg sa se alature altor 20 de zimbri care vor fi adusi sambata, 17 mai, intr-un tarc de 150 de hectare din comuna Armenis, judetul Caras-Severin, locul de unde, peste un an, cele 21 de exemplare vor fi eliberate in padurile din Muntii Tarcului.

“O sa incepem repopularea cu un numar de 21 de zimbri. Ei vor veni la Armenis din mai multe rezervatii din tari europene cum sunt Germania, Italia, Suedia. O femela va fi din Rezervatia de la Hateg, iar noi speram ca ea va reusi sa se detaseze in conducatoarea turmei”, a declarat pentru Agerpres Alexandru Bulacu, responsabil de acest proiect in cadrul WWF-Romania.

Primele transporturi de zimbri vor ajunge in zona Hategului vineri seara, dupa care sambata dimineata in Rezervatia Slivut va fi debarcata o femela adusa din Germania, ce are ca scop intarirea bazei genetice a turmei de acolo. Rezervatia din Hateg va dona, la schimb, o alta femela ce va ajunge apoi in zona pilot a proiectului din comuna Armenis.

“Romanita este un exemplar matur, care a avut pana acum doua fatari. Deoarece este adaptata si la conditiile din zona, speram sa fie liderul pe care si-l doreste orice turma de zimbri”, a spus Alexandru Bulacu.

Potrivit acestuia, proiectul derulat de WWF-Romania si Rewilding Europe este unul important, in conditiile in care, pe 17 mai, dupa circa 200 de ani de la disparitia sa, zimbrul va fi adus intr-o zona pilot din Carpatii Meridionali, in Muntii Tarcu. Aici va fi supus unui proces de resalbaticire. Zimbrii vor trai un an intr-o stare de semi-libertate, iar dupa aceea exemplarele vor fi eliberate in padurile din zona.

Conform datelor organizatiilor de mediu, in lume traiesc aproximativ 5.000 de zimbri, dar numai 3.400 de exemplare sunt in cirezi libere sau in regim de semi-libertate.

Zimbrul este cel mai mare animal salbatic din Europa, greutatea unui mascul putand sa ajunga pana la 920 de kilograme, iar a unei femele pana la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o inaltime de doi metri si traieste circa 28 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *