Una dintre cele mai raspandite specii de broasca testoasa – pe cale de disparitie

0
730

„Leatherback turtles” (Dermochelys coriacea) – cele mai mari testoase existente pe Terra si specia de reptile cea mai larg raspandita – sunt amenintate cu disparitia, in mare parte din cauza neglijentei umane.

turtle.jpg

Aceste testoase se deosebesc de celelate specii prin carapacea acoperita cu piele. Ele au supravietuit disparitiei dinozaurilor, fiind reprezentantele unei familii de reptile, veche de peste 100 de milioane de ani. Astazi, viata lor este amenintata de deseurile de plastic care le polueaza habitatul.

Ambalajele si sticlele de plastic pe care le aruncam direct sau indirect in mare sau in apele oceanice sunt cauza acestui fenomen ingrijorator, concluzioneaza Mike James, profesor al Universtitatii Dalhouise, in ziarul „Marine Pollution”.
„Am vrut sa vedem daca ingerarea de materiale plastice exista sau nu in cazul acestor testoase. Este un adevar sau doar o exagerare?” se intreba dr.James, biolog pentru organizatia de „Pescuit si Oceane”, Canada.

„A fost un efort imens ce a constat in analizarea tuturor necropsiilor (facute pe aceasta specie), din ultimii o suta de ani” explica acesta. „Dupa evaluarea a 371 de necropsii, incepand din 1968, am descoperit ca peste o treime din testoase ingerasera plastic.”

Cum aceste testoase prefera meduzele, e de inteles ca pot sa le incurce cu pungi sau alte obiecte de plastic. Odata cu inghitirea acestora, miile de colti aliniati dinspre gat, inspre esofag, fac imposibila regurgitarea lor. Plasticul poate duce la obstructia partiala sau totala a tractului gastro-intestinal, determinand scaderea puterii de digestie, a energiei si a reproducerii, si in anumite cazuri poate duce la infometare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.