Sunt „Ecologist” si sunt mandru

Sunt Eco

Contrar cu ceea ce unii ar putea crede, cuvantul ecologist nu este neaparat unul rau. Iata o scurta definitie pe care dictionarul explicative al limbii romane o da : aparator al mediului ambiant. Suna rau? Nu prea cred. Ar trebui ca toti sa vrem sa ne numim astfel.

E un lucru rau sa vrei sa respiri aer curat, sa vrei sa bei apa curata, sa vrei sa vezi din cand in cand un animal salbatic sau sa iti placa sa mananci fructe si legume proaspete? Sunt convinsa ca exista oameni carora le place sa traiasca intr-un mediu poluat, sa bea apa murdara si sa manance legume modificate genetic.

Planeta Pamant este singura pe care putem trai, este singura planeta care intretine viata. Treburile stau cam asa: daca o strici, o cumperi; iar pentru cei care cred ca totul va fi bine, au dreptate: totul va fi bine, dar noi nu vom fi bine. Indiferent daca esti adeptul schimbarii climei la nivel global sau nu, daca iti pui intrebarea: oare ursii polari chiar sunt pe cale de extinctie?  sau daca conduci cel putin 50 km pe zi intr-un Audi Q5, un singur lucru este cert: aceasta planeta si resursele ei sunt tot ce avem. In momentul in care resursele s-au terminat, nu mai este cale de intoarcere. Odata ce o specie a disparut…”Sayonara!”; aceasta nu se va intoarce din morti. Probabil ca veti spune ca intotdeauna va ploua; da…dar nu destul pentru a tine Las Vegas-ul, de exemplu, verde. Si oricum, poluarea face ca apa de ploaie sa aiba un grad de aciditate din ce in ce mai mare. Ca sa nu mai pomenim de petrol, care intr-un viitor, destul de apropiat, se va termina inainte sa descoperim o alternativa.

Concluzia? Sa fii ecologist nu e un lucru atat de rusinos. Nu trebuie neaparat sa crezi in schimbarea climei, nu trebuie sa strigi in gura mare ca esti ecologist, nu este nevoie sa mergi pe jos la servici in fiecare zi si nu este necesar sa manaci 5 kg de salata pe zi. Nu e un lucru rusinos sa iti pese de planeta si sa iti aduci contributia pentru mentinerea unui mediu sanatos; sa folosesti detergenti care nu sunt atat de toxici pentru mediu, sa incerci sa reduci consumul de energie, sa promovezi produsele bio. What”s the big fuss?

Sursa: The good human

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *