UniRomSider: „Intensitatea sprijinului acordat energiei verzi in tara noastra, cel mai inalt nivel din UE”

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
 UniRomSider: "Intensitatea sprijinului acordat energiei verzi in tara noastra, cel mai inalt nivel din UE"
UniRomSider: „Intensitatea sprijinului acordat energiei verzi in tara noastra, cel mai inalt nivel din UE”

UniRomSider (Uniunea producatorilor de otel din Romania) sustine ca marea industrie din tara noastra nu va putea supravietui fara o serie de politici coerente, similare cu cele existente deja la nivelul Uniunii Europene. „Cerem autoritatilor sa continue dialogul pentru a gasi solutii care sa readuca echilibrul intre producatorii de energie regenerabila si consumatori, pentru a evita falimentul industriei locale”, afirma reprezentantii UniRomSider, care au adaugat ca intensitatea sprijinului acordat de tara noastra pentru energia regenerabila este la cel mai inalt nivel din UE.
Conducerea UniRomSider arata, intr-un comunicat: „Industria roma¬neasca, producatorii de valoare adaugata, exportatorii, cei care contribuie semnificativ la crearea Produsului Intern Brut al Romaniei atrag, inca o data, atentia ca taxele pentru energie au explodat in ultimii doi ani, afectand toate domeniile de activitate din tara noastra. Astfel, ajutorul de stat acordat de Romania industriei de regenerabile a crescut semnificativ in ultimii ani. De exemplu, anul acesta, costurile cu certificatele verzi au inregistrat un nivel de patru ori mai mare decat in 2011, in timp ce costurile cu taxa de cogenerare au crescut cu 50%”.
Potrivit sursei citate, pentru energia eoliana, media intensitatii sprijinului acordat de Romania a atins cel mai inalt nivel din Europa – 224% – fata de media UE de 100%. In prezent, costul suplimentar determinat de energia verde este de 19,6 euro/MWh, adica o majorare de 39% din pretul de productie, sustin marii consumatori industriali. In plus, valoarea taxei de cogenerare a crescut cu 25% in ultimii doi ani, in conditiile in care capacitatea neta de cogenerare de inalta eficienta a cres¬cut cu doar 1%, afirma UniRomSider.
Uniunea Producatorilor de Otel, la care au aderat si producatorii de aluminiu, a salutat decizia de modificare a legislatiei privind schema de sprijin pentru energia regenerabila – atat ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2013 pentru amanarea platii unei parti din certificatele verzi, cat si proiectul de hotarare de acordare a unui numar redus de certificate verzi producatorilor de energie regenerabila nou-intrati pe piata.
Industria grea din tara noastra a mentionat ca activeaza intr-un mediu economic puternic concurential, cu jucatori internationali, inclusiv din Europa, care nu sunt obligati sa suporte scheme atat de generoase pentru o industrie cu un grad redus de predictibilitate si cu un numar minim de angajati. Prin urmare, indus¬tria autohtona sustine ca nu poate transfera costurile cu energiile regenerabile clientilor. Marile companii se plang ca se confrunta cu o crestere a costurilor determinata de liberalizarea pietei gazelor naturale, care va avea, la randul sau, un puternic impact asupra structurii costurilor si asupra competitivitatii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *