Ursii polari se alatura in curand speciilor pe cale de disparitie

2
567

Ca urmare a topirii accelerate a calotei glaciare ursii vor deveni specie pe cale de disparitie, informeaza Reuters, citat de PlanetArk. Julia Marton Lefevre, directorul general al World Conservation Union (IUCN), organizatia care publica anual Lista Rosie a speciilor amenintate, a declarat ca in curand ursii nu vor mai avea gheata pe care sa traiasca.

In prezent, organizatia a catalogat ursii polari ca vulnerabili. IUCN este alcatuita din 83 de state si sute de organizatii de conservare si protectie a mediului. Julia Marton Lefevre a declarat ca, din pacate, in curand ursii vor deveni o specie pe cale de disparitie. Viitorul tragic al ursilor polari are un singur responsabil: incalzirea globala provocata de actiunile umande. In aceasta vara a fost inregistrat un record absolut de topire pentru ultimii 30 de ani de monitorizare prin satelit. Unii cercetatori prezic chiar absenta totala a gheturilor vara la Polul Nord pana in 2050.

Pozitionarea ursului polar pe locul al doilea dupa speciile pe cale de disparitie critica, agraveaza inca o data efectul incalzirii globale provocate de activitatile umane. Pana la sfarsitul anului, administratia presedintelui Bush va lua o decizie separata privind adaugarea ursilor polari pe propria lista a speciilor pe cale de disparitie. In cazul unei deciziii similare din partea administratiei americane, guvernul va fi obligat sa ia masurile necesare pentru protejarea si conservarea ursilor.

O hotarare de acest gen ar putea deschide o adevarata cutie a Pandorei deoarece SUA ramane principalul responsabil pentru nivelul ridicat al emisiilor de gaze cu efect de sera. Julia Marton Lefevre considera ca ursul polar a devenit semnul unei „crize a extinctiei” care ameninta jumatate din broastele testoase si un sfert din mamifere. Aceasta a adaugat ca disparitia speciilor va deveni in curand urmatoarea amenintare globala. „Toate semnele coincid cu cele care anuntau schimbarea climatica in urma cu zece ani. Este grav. Problema climatica a fost ignorata atat de mult timp deoarece oamenii de stiinta au fost foarte prudenti.”

Protejarea animalelor si a plantelor poate contribui la protejarea umanitatii, a mai adaugat Julia Marton Lefevre. „Stim acum ca regiunile de coasta fara mangrove, lovite de tsunami, au fost cele mai afectate”, a spus aceasta despre dezastrul din Oceanul Indian din 2004. ICUN estimeaza ca 16.000 de specii sunt amenintate cu disparitia, fara a le include pe cele necunoscute sau putin cunoscute.

Exista putine succese in aceasta activitate dar anul acesta IUCN a reusit sa coboare de pe primul loc al disparitiei critice specia Eco Parakeet: „Este o poveste buna..Nu sunt prea multe, asta e problema. Este doar un exemplu micut pentru a arata ca si conservarea este o optiune” a adaugat Julia Marton Lefevre.
Topirea ghetii inseamna in primul rand disparitia hranei. Principala metoda de vanatoare a ursilor consta in camuflarea in peisajul alb pentru a lua prin surprindere focile. Disparitia ghetii duce astfel la disparitia hranii.

Sursa: Green Report

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.