Va puteti monta panouri solare aproape gratis

1
442

Statul ar putea plati 90% din costurile de montare a sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila.
panouri solare
Romanii isi vor putea monta sisteme de incalzit care sa functioneze cu energie alternativa suportand doar 10% din costuri. Ministerul Mediului ii va finanta, in proportie de 90%, pe cei care vor sa isi inlocuiasca sau sa-si completeze sistemul de incalzire clasic cu instalatii care utilizeaza energia solara, geotermala sau eoliana. Banii vor fi asigurati din taxa de poluare platita de cei care isi inmatriculeaza masinile. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, in prezent se elaboreaza ghidul pe baza caruia doritorii vor putea obtine finantare.

Ghidul ii va ajuta sa intocmeasca proiectul pe baza caruia ministerul va evalua costul investitiei si va da banii.

„Programul va fi asemanator celui de inlocuire a parcului, in sensul ca vor fi mai multe firme care vor putea depune oferte, noi le vom valida pe cele care indeplinesc criteriile legale si le vom face cunoscute. Ulterior, cetateanul sau asociatia de locatari va trebui sa-si exprime dorinta de a-si monta panouri solare sau pompe de caldura si va trebui sa arate ca dispune de cei 10% necesari”, a declarat Mihai Toti, directorul Administratiei Fondului pentru Mediu.

Daca pentru cei care locuiesc la casa nu este nevoie decat de dorinta proprietarului de a-si instala astfel de resurse alternative de energie, pentru persoanele care locuiesc la bloc este nevoie de acordul tuturor proprietarilor sau locatarilor. In cazul in care o asociatie de locatari sau un proprietar doreste sa isi monteze un panou solar, pentru stabilirea tipului de panou indicat pentru incalzirea locuintei sau a blocului trebuie luate in calcul mai multe criterii, printre care numarul de locuitori care vor beneficia de acest tip de energie si consumul mediu pentru fiecare.

In plus, deoarece este vorba de bani publici, dupa cum a precizat presedintele AFM, panourile se vor da la cheie si vor fi efectuate inspectii periodice, astfel incat sa nu existe fraude in acest domeniu. Montarea unui sistem de panouri solare costa aproximatv 7.000 de euro.

In prezent, din Fondul de mediu sunt in curs de finantare 10 proiecte pentru cresterea productiei de energie din resurse regenerabile, in valoare de 49,9 milioane de lei, din care doua vizeaza producerea si distributia apei calde menajere cu ajutorul panourilor solare. Finantarea nerambursabila pentru acestea depaseste 356.800 lei. Conform reglementarilor Uniunii Europene (UE), Romania va trebui sa produca 20% din energie prin resurse regenerabile pana in 2020.

Panourile solare functioneaza la scara larga in nordul si in sudul Europei, iar tari cu traditie in folosirea resurselor verzi, precum Germania, Austria si Grecia, detin aproximativ 70% din aceasta piata. In Germania, statul finanteaza 50% din costurile totale de montare a unui sistem de incalzire care foloseste surse de energie regenerabila, dar asigura si o pensie pe timp de iarna de 400-500 de euro. Si in Bruxelles cei care vor sa isi monteze astfel de sisteme beneficiaza de ajutor din partea statului.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.