Vaticanul se va incalzi cu panouri solare

Sfantul Scaun recurge la metode ecologice de iluminat si incalzit, pentru a da un exemplu de economisire a resurselor limitate ale planetei

Aula Paolo VI a Vaticanului va beneficia, incepand de anul urmator, de un nou acoperis, ce va raspunde celor mai noi cerinte ecologice. El va fi acoperit in intregime cu panouri solare, la dorinta Suveranului Pontif Benedict al XVI-lea.

Din 2008, Vaticanul se va moderniza din punct de vedere ecologic: sute de panouri solare vor fi instalate pe acoperisul aulei Paolo VI, locul unde Papa primeste in fiecare miercuri, pe timp de iarna, mii de credinciosi si unde se desfasoara concerte ori conferinte. Astfel, incalzirea, iluminatul si aerisirea acestei sali enorme nu se vor mai face cu ajutorul electricitatii furnizate de ENEL, ci prin intermediul celei solare acumulate cu celulele fotovoltaice. Aceasta initiativa raspunde „sensibilitatii ecologice” a Sfantului Scaun, dupa cum a declarat inginerul Pier Carlo Cuscianna, responsabil al proiectului si totodata director al Serviciilor tehnice. Un studiu de fezabilitate a fost publicat recent in „Osservatore romano”, publicatia Vaticanului.

Benedict al XVI-lea, impotriva risipei

Aceasta „intoarcere catre verde” nu reprezinta dorinta Vaticanului de a dobandi o autonomie energetica fata de Roma si nici o publicitate in ton cu noile cerinte, ci un exemplu pentru economisirea si folosirea chibzuita a resurselor naturale, sustine Pier Carlo Cuscianna. „Suveranul Pontif intentioneaza sa concretizeze si alte proiecte de utilizare a energiilor regenerabile”, a mai spus el. De altfel, in discursurile sale recente, Benedict al XVI-lea a condamnat „folosirea dezechilibrata a energiei” si a facut un apel catre crestinii din intreaga lume, pe care i-a indemnat „sa aiba grija de Creatie fara sa risipeasca resursele naturale”. Cat priveste viitoarele panouri, acestea se vor adapta perfect cladirii moderne a aulei Paolo VI, al carei acoperis urma sa intre oricum in lucrari de restaurare.

Aula Paolo VI, intre doua state

O caracteristica unica in lume a faimoasei aule Paolo VI este ca aceasta este „taiata” de granita dintre Italia si Statul Vatican. Intr-adevar, linia de frontiera parcurge sala pana sub scena unde se asaza Suveranul Pontif in timpul audientelor. Spatiul unde se afla fotoliile apartine, in consecinta, statului italian.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente