Vegetatia a protejat Pamantul de la un inghet total

Un studiu aparut in revista Nature arata ca Terra a evitat modificarea climatului din cauza vegetatiei care nu a permis producerea unei glaciatii totale in cursul ultimilor 24 de milioane de ani.
inghet
Acum 50 de milioane de ani, climatul era cald si polii fara calota glaciara. El s-a racit apoi pe o lunga perioada, in timp ce nivelul de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera care contribuie la retinerea caldurii razelor soarelui, a scazut puternic, in pofida eruptiilor vulcanice care alimentau atmosfera cu CO2, relateaza Agerpres.

Vegetatia, in special arborii, absoarbe CO2 in timpul fotosintezei si joaca, de asemenea, un rol in eroziunea stancilor. Radacinile arborilor secreta acizi care dizolva mineralele si contribuie la fisurarea stancilor. Odata dizolvat in apa, CO2 poate fi antrenat catre fundul oceanelor, unde ramane mult timp.

Acest proces, susceptibil sa se accelereze odata cu aparitia lanturilor muntoase Himalaya si Anzii, ar fi trebuit, in teorie, sa reduca drastic concentratia de CO2 din atmosfera si sa conduca la o glaciatie. Or, aceasta nu s-a produs.

Vegetatia ar fi avut un efect tampon. Suferind din cauza lipsei CO2, cresterea sa s-a incetinit in zonele muntoase, unde iarba a inlocuit padurile. Eroziunea stancilor a scazut si in consecinta si depozitele de carbon de pe fundul oceanelor, potrivit unei ipoteze formulate de geofizicieni americani, printre care Mark Pagani de la Universitatea Yale, New Haven, SUA.

Cercetatorii spun ca, daca vegetatia a avut un astfel de efect pentru evitarea unei glaciatii in trecut, nu se poate conta pe ea pentru evitarea unei incalziri climatice legate de activitati umane.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *