Proprietarii de caini nu pot fi obligati sa-i sterilizeze, asa cum prevede un proiect de hotarare al ediliilor bucuresteni, pentru ca nu exista prevederi legale in acest sens, a declarat, astazi, in cadrul unei dezbateri publice, prim vicepresedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie.
Acesta a mai precizat ca identificarea si sterilizarea cainilor trebuie facuta doar de cabinetele medicale veterinare autorizate in acest sens, dupa cum prevede legea, ale carei stipulari insa nu se regasesc in proiectul de hotarare al primariei.
Hotararea prin care proprietarii de caini ar putea fi obligati sa-i inregistreze si sa-i sterilizeze prevede, printre altele, crearea unei baze de date, identificarea stapanilor, obligativitatea ca acestia sa-si sterilizeze cainii si, in final, amendarea celor care nu se conformeaza.
Proiectul municipalitatii prevede ca toti bucurestenii vor fi obligati sa-si sterilizeze cainii si pisicile si sa le implanteze microcip de identificare, iar nerespectarea acestor norme va fi sanctionata cu amenda de pana la 700 de lei.
De asemenea, locuitorii Capitalei trebuie sa-si inregistreze cainii si pisicile in varsta de peste sase luni intr-o baza unica de date a Administratiei pentru Supravegherea Animalelor fara Stapan, directie care va lua locul Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan si va fi denumita ASAS.
Potrivit aceluiasi proiect de hotarare, pentru a detine un animal de casa, bucurestenii vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii: indentificare prin microcip subcutanat, inregistrare in baza unica de date, existenta unui carnet de sanatate si sterilizarea oricaror animale cu varsta de peste sase luni.
Proiectul, propus de Directia de Protectie a Mediului si Educatie Eco-Civica din Primaria Capitalei, are ca obiect, potrivit initiatorilor, „detinerea si controlul reproductiei cainilor si pisicilor in Municipiul Bucuresti”.
Conform datelor organizatiilor neguvernamentale, in Bucuresti sunt peste 30.000 de caini fara stapan, concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere. Zilnic, peste 100 de bucuresteni ajung la medic muscati de caini, potrivit datelor statistice ale spitalelor din Capitala.
Conform unui sondaj Gallup Romania, 70% dintre bucuresteni se declara deranjati de prezenta pe strazi a cainilor fara stapan, iar aproape 90% dintre locuitorii Capitalei sunt de acord cu sterilizarea cainilor comunitari.
Sursa: Realitatea TV