Victor Ponta a declarat ca va vota, ca deputat, impotriva proiectului RMGC: „Votul meu de deputat va fi impotriva”

Ponta s-a R?ZGÂNDIT în privin?a RO?IEI MONTANE: "Eu votez împotriv?"
Ponta s-a RĂZGÂNDIT in privinta ROSIEI MONTANE: "Eu votez impotriva"
Ponta s-a RĂZGÂNDIT in privinta ROSIEI MONTANE: „Eu votez impotriva”

Victor Ponta a spus ca s-a decis trimiterea proiectului in Parlament pentru ca aceasta institutie este cel mai transparent for in care se pot dezbate si se pot lua in considerare toate argumentele, inclusiv cele tehnice, in favoarea sau impotriva exploatarii de la Rosia Montana.

Intrebat despre faptul ca sustinea, in trecut, ca proiectul trebuie respins si despre faptul ca sotia sa, europarlamentarul Daciana Sarbu, s-a declarat impotriva exploatarii, Ponta a raspuns: „Eu voi vota impotriva, pe considerentele pe care le-am spus”.

La insistenta moderatorilor de la Antena 3, premierul a reiterat ca va vota, ca deputat, impotriva proiectului: „Votul meu de deputat va fi impotriva”.

El a subliniat insa ca este important ca toate argumentele pro si contra proiectului sa fie prezentate si dezbatute in Parlament.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a spus ca isi va face cunoscuta pozitia personala legata de proiect dupa dezbateri.

Premierul Ponta a declarat, vineri, ca proiectul Rosia Montana, care va intra in dezbatere parlamentara in aceasta toamna, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el aratand ca parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei constiinte.

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat in sedinta de marti a Guvernului si va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, conform proiectului.

Conform draftului citat, participatia statului va creste la 25% in doua etape, ambele conditionate de indeplinirea cumulativa de catre autoritatile romane a mai multor obligatii.

In ceea ce priveste beneficiile statului roman, cele doua parti estimeaza ca proiectul Rosia Montana va genera pentru bugetul de stat si bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari si un efect direct in economia Romaniei de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un pret de referinta de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, in conditiile mentinerii parametrilor relevanti ai legislatiei fiscale incidente din Romania, a pretului aurului, a costurilor aferente lucrarilor, serviciilor si produselor necesare exploatarii miniere, precum si a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pietei de capital.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Gabriel Resources a transmis atunci ca negociaza cu Guvernul cresterea participatiei statului la Rosia Montana Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% si a redeventei platite de la 4% la 6%.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

 

 

Pe 26 august, Guvernul a propus Parlamentului un  care permite companiei miniere Rosia Montana  sa ocoleasca legislatia romana in vigoare prin declararea proiectului minier ca fiind de utilitate publica si de interes national.

La inceputul sesiunii parlamentare din aceasta toamna, senatorii, mai intai, si apoi deputatii, vor trebui sa voteze pro sau contra acestui proiect de lege in numele locuitorilor colegiilor uninominale in care au fost alesi.

Daca doriti sa aflati din ce colegiu uninominal faceti parte si cine sunt parlamentarii care va reprezinta, pentru ca apoi sa intrati in dialog cu ei, am creat o aplicatie care va permite sa faceti exact acest lucru, oferindu-va in acelasi timp datele lor de contact.  Explicati-le motivele pentru care sunteti impotriva proiectului de exploatare a Rosiei Montane si cereti-le sa va sustina pozitia in Parlament.

Selectati judetul si adresa dvs. pewww.protectiamediului.org/cine-te-reprezinta/ pentru a incepe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *