Victor Ponta: Nu le voi cere parlamentarilor PSD ‘votati disciplinat’ proiectul Rosia Montana

0
409
Victor Ponta: Nu le voi cere parlamentarilor PSD 'vota?i disciplinat' proiectul Ro?ia Montan?
Victor Ponta: Nu le voi cere parlamentarilor PSD 'votaţi disciplinat' proiectul Roşia Montană
Victor Ponta: Nu le voi cere parlamentarilor PSD 'votati disciplinat' proiectul Rosia Montana
Victor Ponta: Nu le voi cere parlamentarilor PSD ‘votati disciplinat’ proiectul Rosia Montana

Premierul Victor Ponta, presedintele PSD, a declarat joi ca nu le va cere parlamentarilor social-democrati sa voteze in favoarea proiectului de exploatare a rezervelor de aur de la Rosia Montana si ca el personal nu va vota pentru acest proiect, aratand ca decizia finala trebuie sa apartina Parlamentului.

Intrebat la Digi 24 daca legislativul, in care USL se bucura de o larga majoritate, ar putea decide altfel decat guvernul, premierul a raspuns afirmativ.

„Da, pentru ca este o problema atat de dezbatuta. Eu, de exemplu, nu le voi cere membrilor PSD ‘votati disciplinat’. Eu nu voi vota pentru acel proiect, am propriile mele convingeri si nu mi-am schimbat acea convingere. Insa cred ca am datoria, ca prim-ministru, nu sa stau cu proiectul in sertar, cum au stat atatea guverne, ci sa-l punem pe masa. Nu exista autoritate deasupra Parlamentului. Daca Parlamentul va decide sa-l respinga, s-a inchis problema”, a sustinut Ponta.

El a afirmat ca, in urma negocierilor cu compania canadiana Gabriel Resources, s-au schimbat garantiile de mediu, participatia statului roman si nivelul de redevente.

„Dupa toate negocierile, s-au schimbat garantiile de mediu, s-a schimbat participatia statului roman, s-a schimbat nivelul de redevente, insa eu nu vreau aici sa spun ca e bine sau e rau, ci ca de 13 ani tinem un proiect fara sa spuna Guvernul Romaniei alba sau neagra. Mai mult, cei de acolo ne dau in judecata si probabil ca vor si castiga despagubiri, motiv pentru care Guvernul va trimite proiectul de lege in Parlament, care va decide daca se face sau nu se face proiectul. Si atunci discutia e inchisa”, a punctat premierul.

El a spus ca in documentul Executivului privind Rosia Montana se va specifica „situatia actuala”, „ceea ce a negociat Guvernul”, urmand ca Parlamentul sa ia o decizie.

„E o decizie mult prea importanta ca sa si-o asume un ministru sau un director general sau chiar si un prim-ministru. Singurul loc in care se poate lua o decizie legitima e Parlamentul”, a mai spus Ponta.

PDL i-a cerut premierului Victor Ponta sa explice public de ce si-a schimbat atitudinea in ceea ce priveste exploatarea rezervelor de aur de la Rosia Montana si a trecut proiectul pe lista obiectivelor prioritare ale Guvernului.

Ponta afirmat pe 11 iulie ca negocierile privind realizarea proiectul Rosia Montana vor fi finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, in septembrie, dar lucrarile de investitie vor incepe doar daca Legislativul va lua o decizie favorabila in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.