Victoria 20.20, o perspectiva noua asupra regenerarii oraselor din Romania

Victoria 20.20, o perspectiva noua asupra regenerarii oraselor din Romania

Siemens Romania a lansat competitia nationala Victoria 20.20, un proiect complex de informare si formare in domeniul dezvoltarii urbane sustenabile, adresat studentilor de la facultati cu profil tehnic (energie, constructii, automatica, transporturi etc.), arhitectura si urbanism. In cadrul concursului, studentii trebuie sa creeze un plan de dezvoltare a orasului Victoria pana in anul 2020, pe baza tehnologiilor sustenabile (compatibile cu mediul inconjurator).

Prin initierea acestei competitii, Siemens isi propune sa atraga atentia societatii civile si autoritatilor asupra unor probleme generale rezultate din lipsa unei planificari adecvate pe termen lung si asupra consecintelor dezvoltarii urbane nesustenabile, care afecteaza multe orase din Romania.

“Scopul proiectului este ca studentii sa afle mai multe despre proiectarea sustenabila si tehnologiile moderne care stau la baza dezvoltarii oraselor, dar si sa puna in aplicare cunostintele dobandite. Provocarea consta in crearea unui proiect de dezvoltare a unei comunitati urbane profund afectate: localitatea Victoria”, a declarat Cristian Secosan, CEO al Siemens SRL. “Victoria 20.20 este si un experiment pentru a vedea in ce masura tehnologiile verzi reprezinta o oportunitate de dezvoltare pentru orasele din Romania”, a continuat acesta.

Formata in anii comunismului in jurul unui combinat chimic, Victoria este una dintre multele asezari din Romania care se confrunta cu grave probleme economice si sociale. Cazul orasului indeamna la reflectie asupra catorva teme importante: ce viitor au orasele construite in jurul unei industrii astazi aproape moarte? Exista vreo posibilitate pentru ca ele sa se dezvolte sustenabil in secolul XXI?

Concursul este organizat in doua etape. Intr-o prima faza, desfasurata in perioada 1 aprilie – 28 aprilie, studentii trebuie sa formeze o echipa de minim 3, maxim 5 membri si sa vina cu o idee creativa de a imbunatati viata in orasul Victoria.  Ideile trebuie sa vizeze solutii sustenabile in unul sau mai multe din urmatoarele domenii: transport, energie, industrie, sanatate, calitatea spatiului public, siguranta si confort urban. Totodata, ele trebuie sa respecte principiile dezvoltarii durabile si sa foloseasca cel putin o tehnologie moderna, compatibila cu mediul inconjurator.

In etapa a doua, vor fi selectate cinci echipe care vor elabora un proiect complex de dezvoltare urbana a orasului Victoria. Acestia vor beneficia de ajutor din partea  expertilor Siemens si specialistilor in urbanism, dar si de suport financiar. Fiecare din cele cinci echipe finaliste va avea un mentor din cadrul Siemens, care va oferi indrumare studentilor in definitivarea temei alese.

La sfarsitul lunii mai, un premiu in valoare de 2000 de EUR se va acorda echipei cu cel mai ambitios proiect de dezvoltare urbana a orasului Victoria. Alte doua echipe vor putea castiga 500 de EUR.

Mai multe detalii despre concurs si despre orasul Victoria puteti gasi pe www.siemens.ro/victoria2020, dar si pe pagina de Facebook www.facebook.com/victoria2020.

O sursa de inspiratie pentru acest proiect a fost documentarul “Victoria” realizat de HBO Central Europe care, prin prezentarea unor episoade din viata de zi cu zi a victorienilor, scoate in evidenta drama unui fost oras muncitoresc care a pierdut startul pentru dezvoltare. Un alt aspect care a atras atentia asupra acestui oras este ca el are poate una dintre cele mai active comunitati pe Facebook. Chiar daca multi au plecat de acolo, ei isi amintesc cu drag de copilaria petrecuta in Victoria, iar povestile si fotografiile postate sunt o dovada a faptului ca acest oras are spre ce sa priveasca in viitor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,541FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente