Viermii de matase modificati genetic fac posibil ca Omul-Paianjen sa devina realitate

Cercetatorii americani au creat viermi de matase modificati genetic astfel incat sa produca o matase mult mai rezistenta.

Inspirati de popularul erou de benzi desenate si film, care urmareste „baietii rai” catarandu-se pe zgarie-norii din oras, cercetatorii au incercat sa obtina un fir la fel de rezistent ca cel al paianjenului. Oamenii de stiinta de la universitatea din Wyoming spun ca scopul lor final este ca viermii sa produca matase care sa aiba rezistenta firului tesut de paianjen, care este mai rezistent decat otelul comparativ la greutatea suportata raportat la grosimea firului. Cercetatorii incearca de multi ani sa obtina o astfel de matase, dar este imposibil sa faci o „ferma” de paianjeni care sa produca fire in cantitati industriale. In plus, paianjenii mai au si prostul obicei de a se manca unul pe altul.

In schimb, viermii de matase se cresc destul de usor in crescatorii si produc cantitati mari de matase, dar firul este fragil. Oamenii de stiinta au incercat sa ia ce e mai bun de la fiecare dintre vietati – firul foarte rezistent in cantitati industriale – prin transplantarea genelor de paianjen la viermii de matase. Dar viermii modificati genetic nu au produs suficienta matase pana acum. Dr. Christopher Holland, de la Oxford University, spune ca acest lucru este totusi un pas inainte in incercarea de a produce matase rezistenta la scara industriala. „Acest experiment a demonstrat ca putem lua o caracteristica a paianjenului pe care s-o trasferam viermelui de matase astfel incat viermele sa „teasa” aceasta informatie odata cu firul lui de matase” a spus Holland.

Principalele aplicatii ale acestei fibre ultrarezistente ar putea fi in domeniul medical, la realizarea unor suturi, implanturi si ligamente rezistente. Ar putea fi si un inlocuitor ecologic al materialului plastic, care necesita un consum mare de energie pentru a fi produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *